DSC06685-scaled-2-e1650548505837

Zašto Milanovićev savjetnik nije otišao na COP27?

GREEN_300_listici_sredina

Služi kao primjer drugima

Julije Domac savjetnik je predsjednika Milanovića za energiju i klimu. Komentirao je aktualnosti vezane uz početak klimatske konferencije COP27.

Savjetnik predsjednika Zorana Milanovića za energiju i klimu, Julije Domac, gostovao je u emisiji Newsnight N1 televizije, gdje je izjavio da nije otišao u Egipat na klimatsku konferenciju (COP27) kako ne bi, kako je naveo, povećao ugljični otisak. “Bez obzira na antagonizam dva brda, ovaj put je dobro da je savjetnik predsjednika ostao u Zagrebu i nije povećao ugljični otisak, a da su u Egipat otišli ministar i premijer, oni koji trebaju i jedini mogu nešto promijeniti“, kazao je.

Potom je istaknuo kako još uvijek vlada ozračje pesimizma nad spomenutom konferencijom.  Kako bi ona funkcionirala, moraju se dogovoriti veliki onečišćivači, rekao je Domac. U tom je pogledu istaknuo SAD, Sjevernu Ameriku, Kinu, Indiju, Rusiju te Iran. “Ili će se oni dogovoriti i radikalno nešto promijeniti ili će cijela priča biti samo još jedan show. Svi mi se moramo zapitati kuda priča s COP-om ide”, dodao je.

Osvrnuo se na činjenicu kako se mnoge zemlje vraćaju ugljenu zbog krize uzorkovane ruskom invazijom na Ukrajinu. On smatra da je ta kriza privremena te da nije riječ o trajnom vraćanju na ugljen. Cijela priča, dodao je, mora biti više usmjerena prema zelenoj energiji,

Pohvalio je i govor premijera Plenkovića. “Govor premijera Plenkovića je po meni konkretniji i bolji nego prošle godine. Prošle godine smo pričali o sadnji stabala i zaštitama ugroženih vrsta, nekakvim apstraktnim pojmovima. Sad se jasno spomenula solarizacija, dekarbonizacija prometa… Kao poruka, to je ono što Hrvatska može raditi. Ono što će Hrvatska morati raditi je adaptacija, odnosno prilagodba na klimatsku promjenu. Mi smo treća najizloženija zemlja EU. U opasnosti su i obalni gradovi i poljoprivreda, dolina Neretve, puno posla je pred nama”, rekao je.

Spomenuvši ulogu Hrvatske u kontekstu klimatskih promjena, komentirao je i potencijal energije dobivene iz hidroelektrana u Hrvatskoj. “Mi smo vidjeli ovo ljeto, pa i u rujnu još, da su naše hidroelektrane pred kraj proizvodile gotovo ništa. Nuklearna elektrana Krško je morala smanjiti proizvodnju zbog niske razine vodostaja u Savi. Mi moramo imati u sustavu puno više sunčeve energije”, rekao je.

Osvrnuo se i na razinu svijesti građana u Hrvatskoj, čime se i Plenković pohvalio u svom govoru. Složio se s premijerom i dodao da će svaki hrvatski građanin pozdraviti uvedene mjere protiv klimatskih promjena. “Hitno treba ubrzati priču oko obnovljivih izvora energije i početi raditi velike projekte. Novaca ima, nikad ih više nije bilo. Očekujem investicije u infrastrukturu i onda s druge strane treba sustavno raditi mjere prilagodbe”, istaknuo je Domac.

PHOTOS BY: Guliver image, Luka Cerovina / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.