95233018_1612171285601316_734451223495813360_n

Zašto je rijeka Sava više od kanala kroz koji protječe voda?

GREEN_300_listici_sredina

Problemi zbog intenzivne regulacije rijeke

O značaju rijeke Save puno govori to da je 64 % njezinog toka zaštićeno u raznim kategorijama zaštite. U Hrvatskoj je zaštićen cijeli njezin tok izuzev dijela koji prolazi kroz Zagreb. Rezultati studije za obnovu rijeke Save predlažu njenu restauraciju čime bi se spriječilo produbljivanje riječnog korita te neutralizirale sve negativne posljedice koje proizlaze iz toga.

Sava nekad nije imala samo jedan kanal, to je bila razgranata rijeka s vrlo širokom zonom unutar koje su se poplave redovito događale.  Urbanizacijom je rijeka usmjerena u jedan vrlo uzak kanal zbog čega je izgubljena prirodna fluktuacija, meandriranje i poplavljivanje, a time i brojna prirodna staništa. Primjerice, zbog izmjene toka rijeke Save u Zagrebu izgubljeno je više od 90 % prirodnih staništa.

Zbog intenzivne regulacije rijeke Save koja je uslijedila nakon poplave 1965. godine, ali i niza drugih antropogenih aktivnosti, ovo je područje suočeno s brojnim izazovima. Zbog smanjenja podzemnih voda otežana je vodoopskrba i šume odumiru. Također, povećani su rizici nestabilnih temelja mostova, zaštite riječnih obala na području Zagreba te poplava u nizvodnim područjima, a izgubljena su rekreacijska područja uz rijeku i ugrožena je bioraznolikost.

Sustav rijeke je kompleksan i važan, a jedan od primjera je uloga riba i biljaka u pročišćavanju vode koju koristimo za piće. Utvrđivanje i uređenje vodotoka onemogućava unos novog materijala u rijeku Savu, pa se zbog toga na nekim dijelovima korito rijeke Save spustilo 4,5 m u posljednjih 100 godina.

Za većinu rijeka u Europi prepoznate su brojne prijetnje i pritisci koji prvenstveno nastaju zbog izgradnje obrane od poplava, iskorištavanja energetskog potencijala, ispuštanja otpadnih voda i urbanizacije. Pritisci koje čovjek vrši na rijeku Savu odnose se na utvrđivanje i uređenje vodotoka, otpadnih voda i nerazvijenog sustava upravljanja nanosom na međunarodnoj razini.

Studija izvedivosti restauracije i revitalizacije rijeke Save pod nazivom „Obnova rijeke Save od Brežica do Rugvice” predlaže suvremena i testirana rješenja koja su temeljena na prirodi. Studija je proučavala korito Save od Brežice do Rugvice koje je dugačko 53 km, a na kojem su identificirani brojni problemi vezani za biološku raznolikost i lokalno stanovništvo.

Neka od rješenja studije obuhvaćaju širenje toka rijeke, povećanje protoka, dodatno retencijsko područje, stabilizaciju riječnog korita, nove šljunčane obale i rekreacijska područja. Implementacijom rješenja kompenzira se nedostatak sedimenta erozijom obale te se stvara atraktivan krajolik koji bi također mogao pridonijeti povećanju turističkog potencijala tog područja. Sažeci studije dostupni su na stranicama SavaParks Network.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram, Hrvatske vode / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.