104287422_1149407735411715_6660946776157970131_n

Zašto je postavljanje solarnih nadstrešnica na parkiralištima pametan ekološki potez?

GREEN_300_listici_sredina

Ogroman potencijal

Solarne farme se šire na nerazvijenom zemljištu, često oštećujući ekosustave. Ali postavljanje solarnih nadstrešnica na velikim parkiralištima nudi mnoštvo prednosti - korištenje zemljišta koje je već očišćeno, proizvodnju električne energije blizu onih kojima je potrebna, pa čak i zasjenjivanje automobila.

Odletite li na Floridu možda ćete primijetiti solarnu elektranu od 22 hektara u obliku glave Mickeyja Mousea u polju zapadno od Disney Worlda. U blizini, Disney također ima solarnu farmu od 270 hektara konvencionalnog dizajna na nekadašnjem voćnjaku i šumskom zemljištu. S druge strane, parkirajte svoj automobil na bilo koje od Disneyjevih 32.000 parkirnih mjesta i nećete vidjeti nadstrešnicu koja proizvodi solarnu energiju (ili pruža hlad) – čak ni ako ulovite jedno od željenih mjesta za koje posjetitelji plaćaju do 50 dolara dnevno.

Ovako to obično ide sa solarnim nizovima: gradimo ih na otvorenom prostoru, a ne u razvijenim područjima. Odnosno, oni velikom većinom zauzimaju oranice, sušna zemljišta i travnjake, a ne krovove ili parkirališta, prema globalnom popisu objavljenom u časopisu Nature. U Sjedinjenim Američkim Državama, na primjer, otprilike 51 posto solarnih postrojenja velikih razmjera nalazi se u pustinjama; 33 posto je na oranicama; a 10 posto je u travnjacima i šumama. Samo 2,5 posto solarne energije dolazi iz urbanih područja.

Argument za ovakav način može se činiti uvjerljivim: jeftinije je graditi na neizgrađenom zemljištu nego na krovovima ili na parkiralištima. Brza i jeftina izgradnja alternativnih izvora energije ključna je u utrci za zamjenom fosilnih goriva i sprječavanjem katastrofalnih klimatskih promjena. Također je lakše upravljati s nekoliko velikih solarnih farmi u otvorenom krajoliku nego s tisućom malih raštrkanih po urbanim područjima.

Nerazvijeno zemljište je resurs koji se brzo smanjuje, a ono što je preostalo pod pritiskom je pružanja niza drugih usluga koje zahtijevamo od prirodnog svijeta – uzgoj hrane, zaštita divljih životinja, skladištenje i pročišćavanje vode, sprječavanje erozije i izdvajanje ugljika, između ostalog. I taj pritisak se ubrzano pojačava. Parkirališta i krovova ima u izobilju, blizu su kupaca, uglavnom neiskorištena za proizvodnju solarne energije i na zemljištu koje je već lišeno velikog dijela svoje biološke vrijednosti. Tipični šoping centar, na primjer, ima parkiralište od pet hektara. Stavimo nadstrešnicu iznad njega i mogao bi podržavati solarni niz od tri megavata. Osim što bi opskrbljivalo sami centar, susjednu zajednicu ili automobile koji su ispod njih.

PHOTOS BY: Unsplash; Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.