daniel-j-schwarz-q_3slOLOyiM-unsplash

Zašto bogate zemlje imaju ‘moralnu obvezu’ očuvanja i zaštite bioraznolikosti diljem svijeta

GREEN_300_listici_sredina

Očuvanje bioraznolikosti je međunarodno pitanje

Skupine za zaštitu okoliša pozivale bogate nacije da povećaju svoja ulaganja u očuvanje biološke raznolikosti u zemljama u razvoju, kako bi se obračunala šteta koju nanosi međunarodna trgovina.

U utorak su skupine za zaštitu okoliša, uključujući Međunarodnu uniju za očuvanje prirode, Kampanju za prirodu i Institut za svjetske resurse, objavile cilj prikupljanja 54 milijarde eura godišnje za međunarodno financiranje zaštite i očuvanja bioraznolikosti. To je uslijedilo nakon što su se razvijene zemlje obvezale izdvajati 90 milijardi eura godišnje kako bi pomogle siromašnijim zemljama koje su nerazmjerno pogođene elementarnim nepogodama uslijed klimatskih promjena.

“Imamo moralnu obvezu pružiti zemljama u razvoju sredstva za očuvanje prirode”, rekao je Bruno Oberle, glavni ravnatelj Međunarodne unije za očuvanje prirode, za strane medije. Milijun životinjskih i biljnih vrsta trenutačno je ugroženo – više nego ikada prije u ljudskoj povijesti. Samo u Amazoni je više od 10.000 vrsta u opasnosti od nestanka zbog krčenja prašume kako bi se uzgajala stoka, soja i druge kulture. Primjerice, brazilski poljoprivrednici primorani su krčiti Amazonu kako bi povećali poljoprivredne površine za uzgoj hrane. Time se uništava bioraznolikost i narušavaju brojni ekosustavi.

Više od 630 milijardi eura potrebno je svake godine za rješavanje globalne krize biološke raznolikosti. “Međunarodna trgovina izaziva oko 30% prijetnji vrstama na globalnoj razini”, objašnjava Manfred Lenzen, istraživač održivosti sa Sveučilišta u Sydneyju. To znači da su bogate zemlje u velikoj mjeri sposobne zaštititi vlastito stanište i okoliš, a problematične aktivnosti (koje ugrožavaju bioraznolikost) se provode u slabije razvijenim zemljama iz kojih onda uvoze robu u svoju zemlju.

Čelnici za očuvanje prirode nadaju se da će bogate nacije shvatiti da je u njihovom interesu djelovati. “Ovo nije porez na biološku raznolikost”, rekao je Marco Lambertini, glavni direktor Svjetskog fonda za divlje životinje International. “Ovo je ulaganje u usluge koje biološka raznolikost stvara za naše društvo, za naše gospodarstvo, za našu dobrobit i zdravlje.”

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.