239990653_243940004266505_855978764010127067_n

Zašto biste na Greencajt festivalu trebali popit šalicu ove zaista posebne kave…

GREEN_300_listici_sredina

GREEN.HR

Od plantaže do šalice

Mješavina finih zrna kave, dozrelih na vrelom suncu dalekih zemalja, tajna je savršene šalice „crnog zlata“ koju obožavaju strastveni ljubitelji kave. Osim savršenog okusa i arome, Barcaffe vodi računa o cijelom procesu stvaranja omiljenog vam napitka – od plantaže do tvornice pa sve do vaše šalice. Upravo je to razlog zašto biste prvu jutarnju kavu trebali ovoga vikenda popiti u Barcaffeovoj zoni na Greencajt festivalu.

Očuvanje okoliša jedan je od ciljeva kojem su posvećeni svi u Barcaffeu jer žele ostaviti manje ugrožen planet za sve generacije koje dolaze. U tu svrhu konstantno rade na unaprjeđivanju procesa proizvodnje i pakiranja vaše omiljene kave. Primjerice, pakiranje Barcaffe Single origin kave je proizvedeno s ekološkom folijom Genprotect koja ne sadržava aluminij. Proizvedena je od bioplastike dobivene iz obnovljivih izvora na bazi šećerne trske i ulja repice. Prelazak na ovakvu vrstu ambalaže omogućio je stvaranje 63% manje emisija plinova s efektom staklenika. Osim po inovacijama kao što je eco-friendly pakiranje, sva kava u Barcaffe ponudi posebna je po svom prepoznatljivo bogatom okusu i aromi. Međutim, jeste li se ikada zapitali kako uspijevate kod kuće napraviti savršenu kavu kao da ju je priredio najbolji svjetski barista? Tajna leži u tome što je svakom zrnu kave posvećena posebna pažnja.

Barcaffe koristi sirovu kavu kupljenu na samom izvoru proizvodnje. Nakon završetka sezone berbe u nekoliko navrata posjećuju i zemlje proizvođače kave. Odlaze u Brazil, koji je najveći proizvođač kave, kao i Kolumbiju, Burundi, Indiju… Tamo pregovaraju o samoj važnosti kvalitete kave, a s lokalnim kušačima utvrđuju potrebnu kvalitetu kave za njihove mješavine. Sirova kava strogo se kontrolira. Svaka kava mora se tri puta pregledati prije nego što uđe u postupak prerade. Dobiveni se uzorci prže, testiraju različitim laboratorijskim analizama i, najvažnije – senzorskom analizom. Jedino se potvrđena kava, koja je zadovoljila sve propisane parametre, isporučuje na brod na dvomjesečni put u luku Kopar. Postupak se ponavlja pri dolasku kave u luku i posljednji put kad kava stigne u dvorište. Sam tehnološki postupak je zatvoren i teško je vidjeti kavu u tvornici sve dok šarena pakiranja ne skliznu na pokretnu traku, u marljive ruke, jer se postupak odvija tako da kava zadrži sve kvalitete svježe pržene kave.

Proces prerade je potpuno automatiziran i računalno kontroliran, a odvija se pod budnim okom stručnjaka koji paze na sve segmente u procesu. Kava pakirana u vreće od jute po 60 kilograma dolazi iz luke kamionom. Istovar se vrši mehaničkom rukom na pomičnu traku, gdje se vreće ispuštaju u stroj za rezanje vreća. Nakon pročišćavanja očišćena sirova kava prenosi se u silos, gdje se kava skladišti. Sirova kava automatski se uzima iz silosa za prženje po odabranoj recepturi. Nakon završetka prženja kava putuje u silos za prženu kavu ili izravno na pakiranje kave u zrnu. Iz silosa za prženu kavu kava se šalje u mlinove na mljevenje. Mljevenje se odvija s mlinovima na valjke u nekoliko faza. Zatvorenim pomičnim sustavom kava putuje do različitih strojeva za pakiranje. Prženu i mljevenu kavu ili kavu u zrnu zatim strojno pakiraju u vrećice.

Kako su Barcaffeu bitni krajnji korisnici, tako su im bitni i svi ljudi koji stoje iza cijeloj procesa stvaranja kave. Primjerice, Karutumiya Jean Damascene 61-godišnji je poljoprivrednik koji uzgaja kavu od 1980. godine u sjeverozapadnom distriktu Rutsiro u Ruandi. U početku je njegova plantaža brojala trideset stabala kave. U namjeri da poveća broj stabala godinu za godinom širio je plantažu do sadašnjih stotinu stabala. Osim toga, Jean je zaista uspio poboljšati svoju proizvodnju kupnjom zemlje nekadašnjeg susjeda na kojoj je posadio dodatnih 400 stabala kave. Zahvaljujući tom prihodu od kave i “umetanju” drugih usjeva između stabala, ovaj otac devetero djece uspio je uzdržavati svoju djecu i sagraditi kuću za svoju obitelj.

Barcaffe Single origin Rwanda kava je prvi proizvod na našem tržištu čije je porijeklo i tisuće kilometara dug put moguće pratiti novom tehnologijom. Blockchain tehnologija počiva na ideji da se digitalna informacija pohranjuje i razmjenjuje između svih karika koji sudjeluju u određenom sustavu / lancu. U ovom slučaju, a zahvaljujući web aplikaciji Farmer Connect u pozadini ovog sustava, svaka karika predstavlja određeni korak ili fazu u procesu uzgoja, proizvodnje i plasiranja kave na tržište – od zrna do šalice. Jednostavno rečeno, radi se o digitalnoj sljedivosti koja ne samo da štiti potrošača već i farmera u dalekoj Ruandi.

Transparentnost i načela fer trgovine koju omogućuje ova nova tehnologija štite i same uzgajivače, ključnu kariku lanca. Istovremeno, svaki potrošač točno zna što kupuje, odakle njegov proizvod dolazi i, u konačnici, zna na kojoj (i čijoj) farmi je uzgojen. Sa svakom ispijenom šalicom sve ste više povezani s jednom ruandskom obitelji u čudesno lijepoj regiji Mubuga.

Sve su to razlozi zašto je Barcaffe kava naš odabir, a pozivamo i vas da zatvorite oči i dopustite da vas aroma ove vrhunske kave odvede na egzotično putovanje ovog vikenda na Greencajt festivalu.

PHOTOS BY: Barcaffe, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.