Zašto bi ste kupovali bučino ulje kad možete napraviti svoje?
Zašto bi ste kupovali bučino ulje kad možete napraviti svoje?

Zašto biste kupovali bučino ulje kad možete napraviti svoje?

GREEN_300_listici_sredina

Eco-friendly entuzijasti znaju da prvi korak započinje upravo u kuhinji.

Bučino ulje najširu primjenu ima u kulinarstvu. Savršeno obogaćuje razne specijalitete, ali i sasvim jednostavna i uobičajena jela. Hrani dodaje posebnu notu, pogotovo kad znate da ste ga napravili sami.

Buča je nezamjenjiva kraljica jeseni. Uoči onih dana u kojima će zavladati niže temperature, miris kestena i šuškanje lišća pod nogama, nabavite bundevu i sami se bacite u proizvodnju ulja. Da, postanite uljar na jedan dan, a kasnije svako jelo oplemenite svojim remek-djelom! Osim što je izuzetno priznato u kulinarstvu kao prirodan, zdrav i ukusan proizvod, bučino ulje je dragocjeno i zbog svog učinka na zdravlje. Pomaže u smanjenju povišenog kolesterola, ublažava žgaravicu, a dobro djeluje i na kardiovaskularni sustav, kožu i kosu.

Ovo superulje iznimno je cijenjeno u kulinarstvu jer ima osebujnu orašastu aromu koja odlično oplemenjuje slana i slatka jela. Najčešće se dodaje salatama, a i izvrsno je i u umacima, varivima, jelima s povrćem pa čak i slasticama.

U moru ponude bučinog ulja u marketima i na tržnicama više ne morate tražiti “ono” najbolje za vas. Svoje blago orašastog okusa koje daje posebnu i specifičnu aromu mnogim jelima napravite sami.

Za jednu litru bučinog ulja bit će vam potrebno oko 2,5 -3 kg sjemenki, što ćete dobiti iz 5-6 buča. Raspolovite bundeve, izdvojite sjemenke i detaljno ih očistite. Operite ih i potpuno osušite pa zagrijte pećnicu na 60ºC i zagrijavajte sjemenke svega nekoliko minuta, pazeći da ne izgore. Koristeći mužar gnječite koštice dok iz njih ne istisnete ulje te na kraju procijedite ulje, ulijte ga u tamnu bocu te ostavite da odstoji oko 4 tjedna. Otkrijte kako bučino ulje jednako odgovara slanim i slatkim kombinacijama namirnica. Prelijte ga preko salata, dodajte namazima ili dodajte kap u omiljenu krem juhu. Sve te kombinacije sada će biti još ukusnije…jer nema boljeg nego uživati u vlastitim plodovima rada.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.