skrad

Započnite novu godinu jednim ugodnim i lijepim planinarskim izletom: Popnite se na Skradski vrh

GREEN_300_listici_sredina

Gorski kotar je uvijek dobra odluka

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ne čekajte novu godinu da biste donijeli zdrave odluke. Krenite na planinarenje, tri, četiri, sad!

S početkom nove godine uvijek donosimo brojne novogodišnje odluke, a veliki dio njih se odnose na zdraviji način života. Teško je odvojiti fizičku aktivnost od toga. Ako ste poput većine donijelu odluku da ćete u 2022. biti aktivniji, vrijeme je da se latite posla. Zakoračite u novu godinu jednim lijepim i ugodnim planinarskim izletom u Gorskom kotaru. Skrad se ubraja u jednu od popularnijih goranskih destinacija. Povijesno gledano ovo mjesto ima dugu turističku tradiciju, koja je službeno započeta izgradnjom Lujzinske ceste početkom 19. stoljeća, a 1841. se otvara i prvo prenoćište.Danas veliki broj izletnika posjećuje Skrad kako bi doživjeli svu ljepotu Zelenog vira i Vražjeg prolaza. No, mi ovaj put ne idemo tom popularnom rutom ,nego se penjemo na Skradski vrh. Do Skrada možete doći vlakom i od željezničke postaje započeti stazu ili vlastitim automobilom. U tom slučaju ga možete parkirati ili u centru Skrada kod benzinske crpke, željezničke postaje ili poput nas okušati svoju sreću i naći parkirno mjesto u Velikom selcu u blizini groblja. Stazi se možeš priključiti kod kućnog broja 26 u Ulici Primorsko-goranske brigade ili poput nas kod križanja ceste prema mjestima Hribac i Divjake. Ugodna šumska cesta vodi nas do prvog vidikovca koji se naziva Kavranova stijena za kojeg mnogi govore da pruža najljepši pogled na Skrad. U slučaju kiše ili snijega (kao u našem) budite oprezni na tom dijelu staze. 

Vraćamo se ponovno do križanja gdje imate na raspolaganju dvije opcije. Lijevo ide strmi uspon prema Skradskom vrhu (malo izazova ne škodi) dok se ravno put nastavlja prema vidikovcu Perić od kojeg isto možete ostvariti uspon na gore navedeni vrh. Predlažem da idete našim stopama, malo se zagrijati i potrošiti pokoju blagdansku kaloriju. Nakon uspona stižemo uskoro do ravnijeg dijela gdje se nalazi križanje staza. Tu biste također izbili da ste se uputili laškom stazom. Čeka nas ponovno nešto strmiji uspon koji nas vodi do proplanka gdje se nalazi planinarsko sklonište i kapela Marijina Uznesenja na neba gdje se svake godine na Veliku Gospu održava posebna misa. Uobičajeno je da pozvonite na zvono kapelice i pri tome zaželite želju. 

Sami Skradski vrh nalazi se s desne strane kapelice gdje je ujedno i uzidani žig. Nešto niže nalazi se vidikovac Josipova klupa s kojeg se stvarno pruža predivan pogled na Gorski kotar. Vraćamo se stazom s kojom smo došli koja nas vodi do gore spomenutog križanja. Mi nastavljamo lijevo prema vidikovcu Perić nakon kojeg ponovno prolazimo pored Kavranove stijene te tako ostvarujemo kružni izlet. Ukupno je staza duga oko pet kilometara, a nama je pod snježnim pokrivačem trebalo oko dva i pol sata uz fotografiranje i pauzu kod planinarskog skloništa. Ova kružna staza odličan je odabir za prvi planinarski izlet u novoj godini koji će vas lijepo zagrijati za iduće avanture koje vas tek čekaju.

PHOTOS BY: Mija Dropuljić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.