freddie-marriage-w8JiSVyjy-8-unsplash

Započeo je Interliber, a mi vam donosimo preporuke knjiga o okolišu kao i veganskih kuharica

GREEN_300_listici_sredina

Knjige s porukom

Od utorka, 9. studenog svi knjigoljupci došli su na svoje jer najveći sajam u državi ponovno je na dobrom, starom mjestu Zagrebačkom Velesajmu. Nakon jednogodišnje stanke uzrokovane pandemijom, Interliber do nedjelje 14. studenog nudi pregršt književnog sadržaja gdje će svatko naći ponešto za sebe. Mi vam donosimo top preporuku književnih djela posvećenih ekologiji i odgovornom načinu života, kao i veganske kuharice s naglaskom za one koji tek otkrivaju svijet veganstva.

Nakon što je prošle godine zbog pandemije otkazan najveći domaći sajam knjiga Interliber, knjigoljupci, ali i oni koji to u studenom nekako naglo postanu, napokon su došli na svoje. Interliber je ponovno na Zagrebačkom Velesajmu sve do nedjelje 14. studenog. Uz strogu epidemiološku kontrolu koja uključuje provjeru covid putovnica uz prikaz osobne iskaznice ili potvrde o preboljenju covida 19 unutar šest mjeseci ili važećeg negativnog testa kao i brzog antigenskog testiranja po cijeni od 50 kuna, posjetitelji dobivaju jednokratnu narukvicu te ulaznicu za sajam s kojom prolaze kroz mehaničke barijere i ulaze u prostor sajma koji je svoja vrata otvorio u utorak 9. studenog. U tri paviljona svoja će izdanja predstaviti više od 200 izlagača iz 14 zemalja, a uz povoljne popuste svatko će tamo naći nešto za sebe. Odmah po otvorenju Interlibera prošetali smo sajmom te smo na izlagačkom kutku knjižare Planetopija inače poznate po knjigama s područja osobnog razvoja, holističkog pristupa zdravlju, prehrane, duhovnosti i ekologije, doznali što se novo nudi u svijetu književnosti i stručnih literatura. Na sajmu smo razgovarali s Teom iz Planetopije koja je dala top preporuke knjiga o ekologiji, prirodnim katastrofama, kao i veganskoj prehrani. Sve preporučene knjige možete pronaći u petom paviljonu gdje se smjestila Planetopija.

Gauthier Chapelle, Raphael Stevens, Pablo Servigne: I drugačiji kraj svijeta je moguć: Kako živjeti s kolapsom (a ne ga samo preživjeti)

Riječ je o francuskim autorima koji su svi iz redova agronomije i ekologije. Pišu o tome kako smo već dosta toga na svijetu uništili i nemoguće je vratiti vrijeme. Moramo se pripremiti na to da prihvatimo kako za desetak godina nećemo moći živjeti na način na koji sad živimo. Naprosto nema šanse da će sve ostati isto, nego moramo raditi na tome da barem smanjimo ili naprosto spriječimo daljnje uništavanje planeta. Autori nas pripremaju na to da se moramo naviknuti na novi način života.

Andri Snær Magnason: O vremenu i vodi

Nova, odlična knjiga islandskog pisca i redatelja koji piše o tome kako je na Islandu koji je poznat po svojim ledenjacima nestalo skoro 70 do 80 posto ledenjaka na kojima se on kao dječak igrao i promišlja o tome kakav ćemo svijet ostaviti našoj djeci ako ne krenemo poduzimati nešto po tom pitanju. 

Joshua Fields Millburn, Ryan Nicodemus: Voli ljude koristi se stvarima, a ne obrnuto

Minimalisti koji svoje djelovanje zasnivaju na filozofiji minimalizma, odnosno da kupujemo samo stvari koje su nam uistinu potrebne, a ne da pretjerano trošimo, gomilamo stvari i postajemo konzumeristi.

Ingrid Newkirk, Gene Stone: Te divne životinje

Ingrid je predsjednica PETA-e i u knjizi priča o tome zašto ne bi trebali jesti meso i mesne proizvode i to ne samo zbog toga volimo li ili ne životinje, već i zbog cijele krize koja nastaje zbog mesne industrije.

Maja Brekalo, Moja sretna hrana

Jedna od omiljenih veganskih kuharica u knjižari Planetopija i prva domaće autorice. Kuharica donosi veganske recepte za svaki dan.

Gaz Oakley: Vegan 100 posto

Riječ je o profesionalnom kuharu što ga čini zanimljivim jer piše recepte iz gledišta svoje profesije za koju je školovan.

Dunja Gulin: Slatki vegan

Kuharica koja je posebno zanimljiva osobama koje tek ulaze u svijet veganstva jer se radi o jednostavnim i bazičnim receptima koje svatko voli i može pripremiti. 

PHOTOS BY: Instagram, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.