content-pixie-dQdidy_EGck-unsplash

Započela druga faza Inicijative čiste energije za EU otoke

GREEN_300_listici_sredina

Osigurana dodatna dva milijuna eura

Pod vodstvom belgijske konzultantske tvrtke za obnovljivu energiju 3E u Bruxellesu je započeo s radom konzorcij koji će sljedeće dvije godine provoditi aktivnosti Tajništva Inicijative čiste energije za EU otoke, poznatog i kao Tajništvo za otoke. Tajništvo će nastaviti aktivnosti iz uspješne prve faze u kojoj su sudjelovali i hrvatski otoci Brač, Cres, Hvar, Korčula i Lošinj i koji su izradili planove energetske tranzicije, a temeljem kojih će moći aplicirati za povlačenje europskih sredstava.

Tijekom sljedeće dvije godine Tajništvo će nastaviti pružiti europskim otocima podršku u području energetske tranzicije. Otocima koji se nisu angažirali u prvoj fazi te tek započinju dijalog, Tajništvo će i dalje pružati asistenciju za izgradnju zajednice i definiranje tranzicijskih strategija. Za one otoke koji su već pripremili tranzicijske planove te su spremni za implementaciju energetskih strategija, Tajništvo će podržati u oblikovanju konkretnih projekata te pronalaženju izvora financiranja.

Nova faza Inicijative čiste energije za EU otoke oslanja se na iskustvo dosadašnjeg rada Tajništva te će biti posebno usmjerena na detektiranje i eliminiranje tehničkih, socijalnih, financijskih, pravnih i političkih barijera s kojima se suočavaju otočki energetski projekti. Polazeći od pristupa “istraži, oblikuj, djeluj” svakom otoku će se pružiti prilagođena tehnička pomoć za tranzicijske strategije, akcijske planove te konkretne energetske projekte. U proljeće 2021. očekujemo raspisivanje poziva na koji će otočani moći predati opise projekta te aplicirati za tehničku pomoć.

“Druga faza Tajništva za otoka potvrda je opravdanosti Inicijative čiste energije za EU otoke i jamac da će otoci ostati predvodnici europske energetske tranzicije. Pet hrvatskih otočnih zajednica je već sudjelovalo u radu Tajništva u njegovoj prvoj fazi te očekujem njihov daljnji angažman kao i uključivanje nekih novih otoka. Energetska tranzicija je izvrsna prilika za privlačenje investicija i otvaranje novih zelenih radnih mjesta na otocima, ali i za doprinos u borbi protiv klimatskih promjena čije posljedice svi osjećamo. Hrvatski otoci imaju izvanredne potencijale i ako je suditi po rezultatima iz prethodne dvije godine rada Tajništva, imamo razloga biti optimistični”, izjavio je Tonino Picula povodom početka druge faze rada Tajništva za otoke.

Aktivno sudjelovanje otočana je ključno pa je Tajništvo najavilo i provedbu Energetske Akademije kroz koju će angažirati otočne zajednice da djeluju na lokalnoj razini i preuzimaju aktivnu ulogu u projektima energetske tranzicije na svojim otocima. Nova platforma pod nazivom Otočka tržnica otočke projekte će povezivati s investitorima i tehnološkim rješenjima, a osniva se i novi otočki think-tank koji će okupiti dionike sa svih razina vlasti s ciljem uklanjanja pravnih i regulatornih barijera energetskoj tranziciji otoka.

Zastupniku Piculi, inače predsjedniku Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, otoci su dugo u fokusu djelovanja. Picula je još 2017. podnio amandman u sklopu projekta “Jačanje suradnje oko klimatske akcije na otocima unutar i izvan EU kroz stvaranje otočnog identiteta” te osigurao 2 milijuna eura za osnivanje Tajništva za otoke. Radilo se o prvom radnom tijelu u povijesti EU koje je isključivo na raspolaganju otočanima, ali istovremeno i ispomoć Komisiji u prilagodbi postojećih politika i fondova za energetiku na otocima. Uspjeh prve faze Tajništva i novi Piculin amandman na proračunu za 2020. godinu, osigurali su dodatna dva milijuna eura za drugu fazu i tehničku pomoć otocima oko prijava na europske projekte za prelazak na obnovljive izvore energije.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.