Znate li koji je grad prvi u svijetu postavio božićno drvce na glavni trg?

GREEN_300_listici_sredina

Borba tradicija

Božićno drvce najpoznatiji je simbol blagdanskog slavlja u prosincu. Kićenje jelke poseban je ritual u mnogim narodima, no znate li gdje je postavljeno prvo božićno drvce na glavnom trgu?

Božićno doba godine u mnogima budi toplinu oko srca, a okićene ulice nezamislive su bez velikog božićnog drvca na glavnom trgu nekog grada, no znate li gdje je ta tradicija uopće krenula i koji je to grad koji je prvi jelku iznio na glavnu ulicu? Ovisno u kojoj europskoj zemlji se nalazite, dobit ćete vjerojatno drugačiji odgovor.

Naime, uvijek u ovo doba godine dva se baltička grada “posvađaju” oko iste teme je li prvo javno drvce postavljeno u Rigi ili pak u Talinu, no ono što je sigurno jest to da tradicija kićenja javnog božićnog drvca potječe iz Europe. Prije 11 godina na glavnom trgu u Rigi ugrađena memorijalna pločica u kamenu na kojoj na osam jezika piše kako je baš na tom mjestu postavljeno prvo božićno drvce 1510. godine od strane Bratstva crnih glava, odnosno srednjovjekovno bratsko društvo koje je u svoje okrilje primalo neoženjene trgovce.

Estonija pak, njezina susjedna država na sjeveru, gorljivo je osporila tu informaciju i tvrdi da ta čast pripada njenom glavnom gradu Talinu (tada nazvanom Reval). Tamo je 1441. godine, dakle 69 godina prije datuma Latvije prvo božićno drvce na svijetu postavilo njihovo gradsko Bratstvo crnih glava na svom srednjovjekovnom Trgu gradske vijećnice. Nijedna država nije odustala od svog stajališta, tako da se svađa nastavlja i danas pa tako obje zemlje uživaju u božićnom turizmu i promociji koju je prijateljski sukob donio njihovim zemljama.

Prema zapisima i usmenoj predaji, 1441. godine Bratstvo je ukrasilo drvce za blagdanske svečanosti u svojoj kući Bratstva u Tallinnu. Preko noći je stablo odneseno na trg Gradske vijećnice gdje su članovi i žene plesali oko njega prije nego što je zapaljeno. “Vjerujem da taj datum možemo s povjerenjem koristiti za prvo božićno drvce na svijetu”, rekao je povjesničar Jüri Kuuskemann u intervjuu za Estonsku televiziju. 

Baš poput Tallinna, i tamošnje Bratstvo je postavilo prvo okićeno drvce u Rigi tijekom svoje proslave dvaput godišnje (za Božić i Novu godinu), iznijelo ga je na Gradski trg i nakon plesa oko njega zapalilo. Neki izvještaji pokazuju, dok je drvo u Tallinnu bilo pravo drvo (vjerojatno smreka), drvo iz Rige je možda bila božićna drvena piramida ukrašena papirnatim oblicima, cvijećem, voćem i igračkama.

Trg gradske vijećnice u Tallinnu mjesto je jednog od najpopularnijih europskih božićnih sajmova na otvorenom, a u sredini adventa se uzdiže jako osvijetljeno božićno drvce, u čast tradicije započete 1441. Isto tako u Rigi, okićeno drvce se i danas nalazi na popločanom Trgu Gradske vijećnice na istom mjestu kao 1510. godine. Kao što je gradonačelnik Rige rekao u poruci gradonačelniku Tallinna 2010. godine: “Sigurno je dobra stvar da je jedino neslaganje između dobrih susjeda Rige i Tallinna tko ima najstarije božićno drvce”.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.