Južnoafrička vinogradarska industrija zapošljava oko 270 000 ljudi, proizvodeći neka od najtraženijih vina na svijetu, ali njihovim vinogradima nije sav posao prepušten ljudima. Njihovi kolege su ni više ni manje nego patke. I to njih oko 1600 koje svako jutro u kolonama dolazi na svoj posao gdje obavljaju važnu zadaću. Naime, nadahnuta patkama koje se koriste za uklanjanje štetočina s rižinih polja u Aziji, vinarija na obalama rijeke Eerste koristi blagodati pataka kao dio svojih nastojanja da proizvodnju vina učini održivijom.
“Naše patke nazivam vojnicima naših vinograda”, kaže izvršni direktor Corius Visser. ” Dok šeću vinogradom, jedu sve insekte, tako da vinograde ne treba prskati dodatnim pesticidima. Patke ih čuvaju od štetočina”, dodaje za strane medije. Jest će lisne uši, jest će puževe, jest će male crve, lisne uši i sve štetočine koje im se nađu na putu.
Riječ je o vrsti, indijskih pataka trkačica, koje ne lete, s visoko razvijenim njuhom. Za vrijeme berbe patke imaju “godišnji odmor” (jele bi grožđe). Za to vrijeme traže hranu na otvorenom pašnjaku, plivaju u obližnjem jezeru. Pačja jaja konzumiraju se u restoranu u vinogradu, ali nikada same patke “to bi bilo kao da jedete kolegu”, rekao je medijima Gavin Moyes, voditelj kušaonice imanja.
“Svijet se udaljava od konvencionalnijeg uzgoja prema organskom uzgoju. Za Vergenoegd, veliki je cilj imati što manji utjecaj na Zemlju, tlo i okoliš”, ističe vlasnik vinograda. Druge održive inicijative uključuju veliku solarnu elektranu i 25 hektara močvarnog područja na farmi, a ovaj genijalni Vergenoegd Löwov sustav za kontrolu štetočina primjenjuje se još od 1980-ih godina što bi uskoro moglo postati veliki hit u mnogim vinogradima diljem svijeta.