andrew-shelley-Yu6Z_Fia1Ls-unsplash

Zalijevanje golf terena usred najvećih restrikcija? E ne može! Klimatski aktivisti golferima zabetonirali rupe

GREEN_300_listici_sredina

Ograničenje svima, samo ne njima

Toplinski valovi i nezapamćene suše u Europi, prvim redovima u Francuskoj, nagnale su tamošnje vlasti na restrikcije s vodom. Zabranjeno pranje automobila, prekomjerno korištenje vode te zalijevanje cvijeća i travnjaka, no čini se kako se to ne odnosi na golf terene diljem zemlje kojima je dopušteno navodnjavanje. U znaku protesta, klimatski su aktivisti odlučili u rupe golferima nasipati cement kako bi odaslali jasnu poruku: Dok stanovništvo nema vode za piće, bogataši je troše u izobilju!

Klimatski aktivisti u južnoj Francuskoj ispunili su rupe na golf igralištima cementom kako bi prosvjedovali protiv činjenice kako su iz restrikcija korištenja vodom izuzeti golf tereni usred teške suše u zemlji. Grupa je svoj protest ciljala na mjesta u blizini grada Toulousea, nazivajući golf “industrijom slobodnog vremena najprivilegiranih”. Izuzeće kojim se jedino na golf terenima smije koristiti voda za navodnjavanje izazvalo je kontroverze jer 100 francuskih sela nema pitke vode. Službenici na golf terenima kažu da bi zelene površine bile uništene za tri dana bez vode. “Golf teren bez zelenila je kao klizalište bez leda”, rekao je Gérard Rougier iz Francuske golf federacije za novinsku web stranicu France Info. Dodao je da 15.000 ljudi radi na golf terenima diljem zemlje. 

Aktivisti su rekli da izuzeće pokazuje da “ekonomsko ludilo ima prednost nad ekološkim razlogom”. Dok stanovnici ne mogu zalijevati svoje vrtove ili prati svoje automobile u najteže pogođenim općinama, golf tereni su izbjegli ograničenja koja vrijede u cijeloj zemlji. Zabrane vode određuju se na nacionalnoj razini, ali provedba je u diskrecijskoj odluci regionalnih dužnosnika. Do sada se samo jedno područje, Ille-et-Villaine u zapadnoj Francuskoj, razišlo i unatoč dozvoli, zabranilo zalijevanje golf terena.

Gradonačelnik jugoistočnog grada Grenoblea, Éric Piolle, kritizirao je izuzeće rekavši kako time nastavljaju štititi bogate i moćne. Bez obzira što se i dalje restrikcije ne odnose na glof terene, ipak imaju određena ograničenja prilikom zalijevanja. Zalijevanje se mora provoditi noću s najviše 30% uobičajene količine vode. Treba podsjetiti kako je Francuska jedna od europskih zemlja koja je najviše pogođena sušom pa su tako neki dijelovi rijeke Loire praktički su presušili, a u dvije trećine Francuske proglašeno je krizno stanje, s padom padalina za oko 85 posto.

PHOTOS BY: Unsplash, Facebook @extinctionrebellionfrance / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.