mick-truyts-x6WQeNYJC1w-unsplash (2)

Zakonodavci EU-a odlučili da se ulaganja u plin i nuklearnu energiju definiraju kao “zelena”

GREEN_300_listici_sredina

Trud ekologa se nije isplatio

Zakonodavci Europske unije izglasali su da se prirodni plin i nuklearna energija označavaju kao zelena ulaganja, uklanjajući posljednju veliku prepreku potencijalnim milijardama eura financiranja od ekoloških investitora.

Parlament nije dobio 353 glasa potrebna za odbacivanje uključivanja plinske i nuklearne tehnologije u takozvanu taksonomiju EU-a, popis gospodarskih aktivnosti koje se smatraju u skladu s prijelazom bloka na klimatsku neutralnost. Ako izuzmemo malo vjerojatan prigovor država članica, to sada znači da će uredba započeti početkom sljedeće godine.

Glasanje znači da će nove plinske elektrane moći iskoristiti “svježi” novac od ekoloških, društvenih i upravnih investitora, iako na ograničeno vrijeme i samo kada ta postrojenja zamijene termoelektrane na ugljen. Također će poslužiti kao poticaj europskom nuklearnom sektoru koji se bori, a koji zemlje poput Francuske reklamiraju kao izvor energije s niskim udjelom ugljika, ključan za zamjenu ruskih fosilnih goriva.

Rezultat je olakšanje za Europsku komisiju, izvršnu vlast bloka, koja je prvi put iznijela prijedlog krajem prošle godine. Zakon je izgledao sve nepopularniji nakon što je ruska invazija na Ukrajinu dovela u pitanje ulogu plina kao prijelaznog goriva usred skoka cijena i prijetnje smanjenim zalihama.

Većina konzervativne Europske pučke stranke glasala je u utorak za podršku uključivanju plina i nuklearne energije nakon molbe ukrajinskog ministra energetike Germana Galuščenka u posljednjem trenutku. U pismu zastupnicima, rekao je da bi isključivanje izvora energije iz taksonomije moglo biti “osobito izazovno” za poslijeratnu obnovu zemlje.

Znanstvenici, ekološki aktivisti, pa čak i veliki dio industrije upravljanja investicijama kritizirali su dobivanje zelene oznake za plin i nuklearnu elektranu zbog zabrinutosti da bi to moglo preusmjeriti ulaganja iz obnovljivih izvora energije i ocrniti ono što je EU postavila kao “zlatni standard” za zeleno financiranje. Austrija i Luksemburg su signalizirali da planiraju pokrenuti pravni spor za uključivanje dvaju izvora energije u taksonomiju, iako je to proces koji bi mogao potrajati godinama.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.