gabriel-jimenez-jin4W1HqgL4-unsplash

Zagrepčani, narednih 7 subota možete preuzeti besplatni kompost. Znamo i gdje…

GREEN_300_listici_sredina

Uvjerite se sami da vaš biootpad postaje kompost

Svi stanovnici Zagreba svake subote i tako do 13. svibnja u Sajmišnoj ulici mogu preuzeti besplatni kompost. Organsko gnojivo dobiveno je kompostiranjem biootpada skupljenog pravilnim rasvrstavanjem, a iz Zagrebačkog holdinga pozivaju građane da se i sami uvjere u to kako je njihov doprinos u gospodarenju biootpadom od izuzetne važnosti.

S dolaskom proljeća, Zagrebački holding ponovno je organizirao akciju podjele komposta u rinfuzi za građane Zagreba. Podjela je krenula ovog vikenda 25. ožujka 2023. i traje sve do 13. svibnja 2023., u vremenu od 7 do 14 sati svaku subotu, građani Zagreba moći će kompost besplatno preuzeti na kompostani Jakuševac, na adresi Sajmišna cesta 12.

Kompost dobiven biootpadom

Radi se o kvalitetnom organskom gnojivu I. kategorije dobivenom kompostiranjem biljnog materijala nastalog održavanjem javnih zelenih površina te od biootpada prikupljenog od građana.

Biootpad čini oko 40% miješanog komunalnog otpada, stoga odvojeno prikupljanje i kompostiranje biorazgradivog otpada bitna je karika u integriranom sustavu gospodarenja otpadom, kružnom gospodarstvu i zaštiti okoliša.

Gospodarenje biorazgradivim otpadom je najprirodniji način recikliranja otpada. Pozitivni učinci rezultiraju proizvodnjom hrane, zaštitom tla, podzemnih voda i klime.

Građani mogu preuzeti količine za osobnu upotrebu, odnosno 1 m3 po članu domaćinstva, za što je potrebno predočiti račun Zagrebačkog holdinga te osigurati odgovarajuću ambalažu (vreće, prikolicu i slično).

Građani će prilikom preuzimanja komposta potpisati Izjavu kako se zaprimljeni kompost neće dalje preprodavati ili komercijalizirati na bilo koji način.

Poziv građanima na kompostane

Kompost se koristi kao organsko gnojivo, organski poboljšivač fizikalno-kemijskih i mikrobioloških osobina tla i može se koristiti prilikom presađivanja povrća, ukrasnog bilja, cvijeća i kod sadnje voćaka i vinove loze. Detaljnije informacije pogledajte u Deklaraciji s uputama o primjeni komposta.

Organizacijom ove akcije želi se potaknuti građane na pravilno odvajanje biootpada te ih pozivati da dođu na kompostane i osobno se uvjere da je njihov doprinos u gospodarenju biootpadom od izuzetne važnosti. Građani na kompostani Jakuševec također mogu preuzeti i informativni letak o biootpadu i kućnom kompostiranju.

PHOTOS BY: Unsplash, zgh.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.