bill-mead-wmaP3Tl80ww-unsplash (2)

Zagrepčani, na ovoj aplikaciji saznajte sve što vas zanima o potencijalu sunčane elektrane na vašem krovu

GREEN_300_listici_sredina

Vrlo jednostavna za korištenje

Kao dio energetske tranzicije Grada Zagreba uspostavit će se Energetski info centar koji će građanima na brz i jednostavan način ponuditi sve relevantne informacije s područja energije i klime odnosno da se informiraju o obnovljivim izvorima energije u svojim kućanstvima i/ili poslovnim prostorima.

Gradska skupština Grada Zagreba je u listopadu 2021. godine usvojila Program Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te zgradama gospodarske namjene na području Grada Zagreba za razdoblje 2022. – 2024., koji ima za cilj znatno povećati udio obnovljivih izvora energije u Gradu Zagrebu.

U sklopu programa predviđena je uspostava Energetskog info centra koji treba omogućiti građanima da na brz i jednostavan način dobiju sve relevantne informacije s područja energije i klime odnosno da se informiraju o obnovljivim izvorima energije u svojim kućanstvima i/ili poslovnim prostorima.

Dr. sc. Julije Domac – ravnatelj REGEA i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu

Kao jedan od ključnih elemenata Energetskog info centra uspostavlja se Internet platforma koja omogućava izračun osnovnih parametara sunčanih elektrana integriranih u obiteljske kuće odnosno višestambene zgrade, a Mapa solarnog potencijala će biti dio platforme Smart City Grada Zagreba. Internet platforma izrađena je od strane Regionalne energetske agencija Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA te tvrtke GDi.

Internet stranicama Energetskog info centra mogu pristupiti svi zainteresirani građani kako bi saznali sve relevantne informacije o potencijalu sunčane elektrane na svom krovu, bilo da žive u obiteljskoj kući ili stambenoj zgradi, a mapa je namijenjena i svim poduzetnicima koji u vlasništvu imaju nekretninu smještenu na području Grada Zagreba.

Platforma je vrlo intuitivna i jednostavna za korištenje, sve što je potrebno je za unos korisnika je adresa odnosno odabir zgrade, iznos mjesečnih računa u najnižoj i najvišoj tarifi, a platforma sama ponudi informativni izračun putem kojeg se može doznati kolikom površinom krova se raspolaže, koliko kilovata električne energije je moguće instalirati na vlastitom krovu, iznos i povrat investije te godišnje uštede koje se mogu ostvariti.

Kada je riječ o stambenim zgradama valja imati na umu da se ovdje radi o zajedničkim površinama krova. Idealan je to način za stambenu zgradu učiniti održivom na području potrošnje energenata u zajedničkim prostorijama, a kroz uštede ulagati u ostale potrebne obnove. Platforma će dobiti i svoju nadogradnju u drugoj fazi nakon koje će biti omogućen pristup preko sustava NIAS, e-Građani, što će omogućiti povezivanje sa HEP-om i plinarom, a u konačnici značiti mogućnost povlačenja svih računa građana iz baze. IT u službi energetske transformacije Grada, ali i omogućavanje fizičkog prostora kroz Energetski centar Grada Zagreba olakšava građanima i poduzetnicima odluke o uvođenju obnovljivih izvora energije.

Podsjetimo, u planu je realizacija preko 50 MW integriranih sunčanih elektrana na krovovima zgrada javne namjene u vlasništvu grada Zagreba i zgrada Zagrebačkog holdinga te obiteljskih kuća, višestambenih zgrada te javnih i gospodarskih objekata. Izgradnjom sunčanih elektrana smanjit će se režijski troškovi, stvoriti preduvjeti za dekarbonizaciju zgrada te smanjiti emisija stakleničkih plinova. Očekuje se smanjenje emisija za oko 100.000 tona CO2 godišnje te godišnja proizvodnja električne energije od oko 50.000 MWh. Energija Sunca postaje značajan obnovljiv izvor energije u Gradu Zagrebu.

PHOTOS BY: Press; Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.