lightmi8

Zagrebački kreativac oduševit će vas lampama napravljenim od starih i odbačenih predmeta

GREEN_300_listici_sredina

Održivo i jedinstveno

U kreativnoj radionici Zagrepčanina Milana Krkovića svjetlost dopire iz sasvim posebnih lampi. Naime, njegove lampe nastale su iz starih, odbačenih predmeta, pa tako kod njega pegle, ventilatori, telefoni i drugi predmeti postaju lampe koji bi mnogi željeli u svom domu ili poslovnom prostoru.

Stari telefoni, ventilatori, kamere, fotoaparati, pegle, instrumenti, samo su neki od predmeta koje možemo naći na svojim tavanima i koji su spremni za otpad misleći kako nakon njihovog kvara nisu više upotrebljivi. Tomu je doskočio Zagrepčanin Milan Krković u čijoj su kreativnoj radionici Light MI upravo ti predmeti “vruća roba” za izradu, odnosno prenamjenu u potpuno nove proizvode – lampe. Jedinstvene lampe napravljene od starih kućanskih aparata i drugih predmeta Milanova su strast već neko vrijeme i samo još jedan od dokaza kako je održivost itekako poželjna u dizajnu, samo treba pronaći način kako ju integrirati u svoj posao. “Prvu lampu radio sam kao pilot-projekt, moglo bi se reći iz znatiželje, pitajući se kako bi to ispalo i kakav bi bio odaziv za ručnim radovima. Obilazeći sajmove u mnoštvu starih i “odbačenih” stvari posebno su mi se svidjeli stari telefoni, ventilatori tj. sve starine koje sam mogao prenamjeniti u funkcionalne dekoracije i svjetiljke”, rekao nam je Krković koji podržava odgovornost prema okolišu.

To dokazuje i svojim radom. “Smatram kako je u današnje vrijeme sve više nas koji se okrećemo recikliranim stvarima jer stvarno ima puno predmeta koji nisu za baciti već zaslužuju novo ruho. Smatram da svaki predmet može postati funkcionalan i predivan detalj koji će upotpuniti dom”, ističe tvorac ovih neobičnih i jedinstvenih lampi. Od ideje do realizacije prođe vremena ovisno o tome o kakvoj je lampi riječ. Rekli bi, onoliko koliko je potrebno da iz njegove radionice proizađe pravo malo umjetničko djelo koje bi mnogi htjeli kao detalj u svome domu ili uredu. “Kada je riječ o alatu koristim sve od jednostavnih ručnih do električnih strojeva. Svaka lampa je priča za sebe ali neka osnova je kabel, žarulja, sprej i naravno sami predmet od kojeg izrađujem lampu”, opisuje Milan koji do svog materijala dolazi istražujući sajmove, oglasnike i druga mjesta gdje se skrivaju stari predmeti.

No, kako navodi, nije baš najlakše doći do predmeta. “Postala je velika potražnja za starinama i samim time i cijene su svakim danom sve veće, ali mi se stvarno trudimo uvijek prilagoditi cijenu našim kupcima koliko nam je u mogućnosti” kaže nam ovaj kreativac koji ističe kako je zanimanje za njegove lampe uistinu velika. “Kupci se javljaju iz svih dijelova Hrvatske i šire jer smo lako dostupni na društvenim mrežama. Profil kupaca je različit, od onih koji kupuju više lampi da opreme hotel do ljudi koji jednostavno žele obogatiti svoj prostor nečim novim”, zaključuje Krković, a nešto novo ne mora uvijek značiti da je svaki komad tek sišao s polica dućana, već i staro može postati novo i upečatljivo baš poput ovih lampi.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.