pexels-anna-shvets-5231143

Zagrebački holding započeo podjelu organskog gnojiva za građane: Evo gdje i kako do njega

GREEN_300_listici_sredina

Akcija koja ima viši cilj

Zagrebački holding u suradnji s Gradom Zagrebom od jučer, 13.listopada organizira akciju podjele komposta u rinfuzi za građane grada Zagreba, koji će se tijekom jesenske sadnje moći besplatno preuzeti u kompostanama podružnice Zrinjevac. Radi se o kvalitetnom organskom gnojivu I. kategorije dobivenom kompostiranjem biljnog materijala nastalog održavanjem javnih zelenih površina te od biootpada prikupljenog od građana.

Preuzimanje komposta za građane organizirano je u rasadnicima Markuševec (Čret 2E) i Jankomir (Jankomir 1) te na kompostani Jakuševec (Jakuševac bb) radnim danom i subotom od 7 do 15 sati.

Građani mogu preuzeti količine za osobnu upotrebu, odnosno 1 m3 po članu domaćinstva, za što je potrebno predočiti račun Zagrebačkog holdinga na kojem je vidljiv broj članova kućanstva te osigurati odgovarajuću ambalažu (vreće, prikolicu i slično) za preuzimanje komposta. Tom prigodom građani će također moći preuzeti i informativni letak o biootpadu i kućnom kompostiranju. S obzirom na to da se radi o akciji podjele komposta, prilikom preuzimanja potrebno je potpisati i Izjavu kako se zaprimljeni kompost neće dalje preprodavati ili komercijalizirati na bilo koji način.

Organsko gnojivo

Također, u suradnji s Gradom Zagrebom, od ponedjeljka, 17. listopada bit će organizirana podjela besplatnog komposta u rinfuzi za približno 2 000 građana koji obrađuju vrtne parcele na 15 gradskih vrtova. Podružnica Zrinjevac će na deset gradskih vrtova isporučiti besplatni kompost, dok će korisnici parcela na gradskim vrtovima Sopot II., Sesvete – Senjska ulica i Rimski put, Prečko i Sloboština, zbog nemogućnosti istovara velikih količina komposta, besplatan kompost moći preuzeti na prethodno navedenim mjestima uz predočenje ugovora o davanju vrtne parcele na korištenje.

S obzirom na to da biootpad čini oko 40% miješanog komunalnog otpada, odvojeno prikupljanje i kompostiranje biorazgradivog otpada bitna je karika u integriranom sustavu gospodarenja otpadom, kružnom gospodarstvu i zaštiti okoliša. U tom procesu važan je angažman građana u pravilnom odvajanju i odlaganju biootpada.

Organizacijom ove akcije želi se potaknuti sve sugrađane na pravilno odvajanje biootpada te ih pozivamo da dođu na kompostane i osobno se uvjere da je njihov doprinos u gospodarenju biootpadom od izuzetne važnosti. U rasadniku Jankomir i na kompostani Jakuševec u tijeku je i akcijska prodaja komposta u rinfuzi po cijeni od 47,50 kuna za 1 m3, za pravne osobe (OPG-ovi, rasadnici i slično).

Zagrebački holding

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.