VegeSajam8

Zagreb uskoro postaje ‘zdrava i zelena oaza’: Stiže nam VegeSajam!

GREEN_300_listici_sredina

Mjesto za edukaciju, zabavu i druženje

Kako su istaknuli organizatori sajma, veganstvo na više načina koristi životinjama, okolišu i zdravlju, budući da podrazumijeva zdraviju prehranu i stil života.

Veganstvo je postalo privlačno svima, a to će pokazati ovogodišnje izdanje VegeSajma kojeg organiziraju Prijatelji životinja, koji su za sve posjetitelje 3. lipnja pripremili bogatu ponudu veganskih specijaliteta, ali i edukativan program.

Kako navode Prijatelji životinja, od 8 do 21 sat na Europskome trgu u Zagrebu brojni će izlagači i restorani posjetiteljima nuditi velik izbor veganskih namirnica, gotovih jela i kozmetike koja nije testirana na životinjama.

“Od majica sa suosjećajnim porukama do veganskih sireva i kobasica pa sve do organskih proizvoda malih ekoloških proizvođača – na VegeSajmu naći će se ponešto za svakoga”, stoji u najavi.

Prednosti veganstva

Uz razne promocije, posjetitelji će moći doznati i koje su prednosti veganstva od voditeljice Sare Mešin, ali i kroz edukativne panoe koji će biti postavljeni i na Trgu bana Jelačića te usmjeravati ljude prema Europskome trgu.

Osim degustacija veganskih specijaliteta, bit će i zabavni program, a zainteresirani će moći i poduzeti konkretne akcije za društvene promjene kojima se veganski aktivisti nadaju.

“Posjetitelji će moći potpisati peticije, zaplesati uz prigodnu glazbu, raspitati se o volontiranju na štandu organizatora, ali i odmoriti se za restoranskim stolovima ispod suncobrana te se osvjedočiti da je veganska hrana, hrana za sve”, navode Prijatelji životinja napominjući da je događaj 3. lipnja ujedno i najava 15. ZeGeVege festivala održivog življenja, koji će također biti održan na Europskome trgu 1. i 2. rujna.

Oba događaja nastoje približiti veganstvo i prikazati ga kao stil života koji je suosjećajan, s ukusnom hranom, a također povezan i održivim življenjem, ekologijom, zaštitom životinja i brigom za planet.

‘Zelena, suosjećajna i zdrava oaza’

Kako su istaknuli organizatori u najavi, veganstvo na više načina koristi životinjama, okolišu i zdravlju, budući da podrazumijeva zdraviju prehranu i stil života.

“Dokazano je da prehrana cjelovitim i raznovrsnim namirnicama isključivo biljnog podrijetla pomaže mikrobiomu crijeva, smanjuje upale, snižava povišen kolesterol i visoki krvni tlak, jača imunosni sustav i smanjuje rizik od razvoja mnogih kroničnih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa 2, moždanog udara i određenih vrsta raka. Ne čudi nas što se sve više ljudi odlučuje za izbacivanje proizvoda životinjskog podrijetla iz svoje prehrane i kozmetike. Porast veganskih proizvoda vidljiv je na svakom koraku, a mi smo presretni što ćemo sve to moći prezentirati pretvorivši Europski trg u pravu malu zelenu, suosjećajnu i zdravu oazu”, zaključuju Prijatelji životinja.

PHOTOS BY: Prijatelji životinja, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.