zagreb
zagreb

Zagreb je treći u Europi na listi gradova u kojima stanovnici imaju najveći rizik od umiranja zbog vrućine

GREEN_300_listici_sredina

Prije njega su Pariz i Amsterdam

Novo je istraživanje proučavalo smrtne slučajeve u gradovima od početka 2000. do kraja 2019. godine. Istaknuli su kako su istočnoeuropske zemlje ranjivije na klimatske ekstreme od zapadnoeuropskih zemalja.

Pariz, potom Amsterdam, pa onda Zagreb. To su tri grada u kojima stanovnici žive s najvećim rizikom od umiranja zbog vrućine.

Hrvatska se metropola našla u samome vrhu nezavidne liste koju je objavio časopis Lancet Planet Health, javlja Jutarnji list. Do ovih su rezultata došli znanstvenici koji su radili na istraživanju naslovljenom “Višak smrtnosti pripisan vrućini i hladnoći: studija procjene utjecaja na zdravlje u 854 grada u Europi”.

Posebno ugroženi stariji, djeca i kronični bolesnici

Ovo je istraživanje proučavalo smrtne slučajeve u gradovima od početka 2000. do kraja 2019. godine. Istaknuli su kako su istočnoeuropske zemlje ranjivije na klimatske ekstreme od zapadnoeuropskih zemalja. Posebno je ugrožena najstarija populacija – nakon 85. godine višak smrtnosti zbog klimatskih uvjeta povećao se za 60 posto. Osim njih, visoke temperature iznimno škode i djeci te kroničnim bolesnicima.

Stručnjakinja za klimu na PMF-u Ivana Herceg Bulić rekla je Jutarnjem listu kako su u slučaju Zagreba za vrućinu zaslužnije klimatske promjene no što je problem u urbanizaciji, što je slučaj u nekim drugim gradovima. Kaže kako ljudi koji žive na području Mediterana mogu očekivati značajan porast temperatura u budućnosti.

Jedna je studija, primjerice, pokazala da će klima u Zagrebu, poraste li globalna temperatura na Zemlji za dva stupnja Celzijusa, biti slična klimi u teksaškom gradu Dallasu. Radi se o vlažnoj suptropskoj klimi s blagim zimama i vrućim ljetima.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.