ambrozija

Zagreb je prvi grad u svijetu koji će u borbu protiv ambrozije krenuti jednom biološkom mjerom

GREEN_300_listici_sredina

Jeftin i lako izvediv način

Sestre Miroslava i Dragana Jaramaz, inače specijalistice zaštite prirode i okoliša, došle su na ideju kako na prirodan način suzbiti ambroziju. Sa sađenjem druge biljne kulture počet će se sljedeće godine u Zagrebu, a projekt će trajati tri godine.

Upravo smo u sezoni alergija na ambroziju, a u samom Gradu Zagrebu trenutačno je evidentirano čak 250 000 alergičara. Kako navodi HRT, stručnjaci procjenjuju da će se koncentracija peluda ambrozije do 2050. godine povećati čak četiri puta.

U Zagrebu je ambrozija raširen na čak 320 hektara površine, a dosad se ovaj problem rješavao čupanjem, košnjom i prskanjem herbicidima. No od sljedeće godine pokušat će se s biološkom mjerom suzbijanja pomoću biljke facelije. Ovu su ideju predložile sestre Miroslava i Dragana Jaramaz, doktorice biotehničkih znanosti, a krenut će se s tretiranjem područja u Novom Zagrebu.

“Ambrozija je biljka koja voli toplije podneblje, ne voli zasjenu. I baš kod ovih klimatskih promjena, gdje nemamo čisto ljeto, proljeće, jesen i zimu, nego stalno dolazi do nekih izmjena kiše, suše, izuzetno je pogodno za njezin razvoj i bujnost. Posebno kod zagađenih dijelova, gdje ima smoga, ispušnih plinova i industrije. To je dokazano, tako da je to sada stvarno velik problem kod nas”, rekla je za HRT dr. sc. Miroslava Jaramaz, specijalistica zaštite prirode i okoliša.

Ova biljka osim što suzbija ambroziju, sprečava eroziju, dobra je u prehrani stoke, povećava bioraznolikost jer je atraktivna za kukce, i uza sve to ima vrlo hranjiv med.

Zagreb

Sestre Jaramaz istuču kako je ovaj projekt izuzetno lak za provedbu i jeftin. Tako će Zagreb postati prvi grad u svijetu koji na ekološki način suzbija ambroziju.

PHOTOS BY: Unsplash/Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.