emmalee-couturier-l1yiBiwwUHE-unsplash

Zagreb dobiva prvi zajednički urbani voćnjak. Krenuli radovi i sadnja prvih voćaka!

GREEN_300_listici_sredina

Svi mogu besplatno do plodova

Jabuke, kruške, aronija, ribizl, razno cvijeće, začinsko bilje, sve to naći će se u prvom zajedničkom urbanom voćnjaku u gradu Zagrebu. Radovi su krenuli, prva stabla već su zasađane, a o vrtu će brinuti stručnjaci i volonteri.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, u društvu zamjenika Luke Korlaeta i suradnika, otvorenjem radova najavio je prvi zajednički urbani voćnjak u Zagrebu. “S ovim pilot-projektom krenuli smo u Podbrežju, a planirano je da se urbani voćnjaci prošire i na druge lokacije u Zagrebu. To rade i druge europske metropole. Želimo dobre prakse koje vidimo kod njih prenijeti u Zagreb što je dobro i za biološku raznolikost. Postavit ćemo i multifunkcionalni travnjak za igru i rekreaciju, klupe i drugu urbanu opremu“, kazao je gradonačelnik te najavio kako su zasadili 19 jabuka, kasnije će biti kruški, aronija i ribizla, različitih grmova i voćaka. “To će dati bolju kvalitetu života kvartu i zelenije površine”, dodaje.

O javnim voćnjacima će se brinuti volonteri i udruge specijalizirane za urbanu poljoprivredu, a građani će sudjelovati u njihovom održavanju i unapređenju, ali i besplatnom branju plodova. Riječ je o proširenju projekta “Gradski vrtovi“ kojim su uređene i opremljene parcele obradivog zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba radi davanja dijela obradivog zemljišta na korištenje građanima u svrhu proizvodnje hrane, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe.

PHOTOS BY: Grad Zagreb, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.