Javni voćnjak u Zagrebu bio bi otvoren za sve građane i to je u najmanju ruku pametno i ljudsko rješenje za dostupnost zdravoj i svježoj hrani. Sigurnost hrane također je jedan od faktora. Naime, u javnom voćnjaku građani uzgajaju vlastito voće, kojem poznaju porijeklo te si na taj način čak i skupine s nižim primanjima mogu priuštiti organski uzgojene namirnice.
Osim što je javni, bio bi to i društveni voćnjak na kojem bi se održavale edukacije i radionice na teme poput sadnje, kompostiranja i branja plodova. Promicanje sadnje mini-vrtova i uzgoj vlastite hrane na terasama/balkonima građana svakako su nešto što nam treba. Prema prvoj idejnoj skici projekta, zagrebački voćnjak bi se smjestio između ulice A. Stipančića i V. Ranogajca kod jarunskog jezera. Livada koja okružuje malo dječje igralište dobila bi odjeljke za začinsko bilje, razne vrste voćki, travnjak za oprašivače, komposter i ostalo.
U europskim gradovima već postoje javni voćnjaci i građani sudjeluju u njihovom održavanju i imaju pristup organskoj hrani, potpuno besplatno. Ovakve inicijative su važne za ozelenjivanje gradova i imaju blagotvoran učinak na mentalno zdravlje. Boravak u zelenom prostoru i briga o voćkama iznimno su učinkoviti načini opuštanja i održavanja fizičke aktivnosti. Dobri primjeri europske prakse mogu se primijeniti i kod nas. Dokaz za to je prvi javni voćnjak u ovom dijelu Europe nedavno posađen u Varaždinu. O njemu se prema principima permakulture brine Udruga “Zasadi drvo, ne budi panj”.
Projekt je dobio podršku MO Gajevo i VGČ Tresnjevka-jug i trenutno se čeka očitovanje odsjeka za zelene površine i Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku odrzivost i strategijsko planiranje. U međuvremenu se radi na okupljanju volontera i konstituiranju grupa. Ako i vi želite biti dio ove priče sve informacije i prijave možete naći u Facebook grupi Inicijativa za javni voćnjak na Jarunu.
Planira se niz aktivnosti koje će, nadamo se krenuti čim malo zatopli, a ukoliko sve bude išlo kako treba prve sadnice bi se mogle posaditi već ovo proljeće.