Sušenje bilja je tehnika koja datira još iz davnih vremena, a omogućuje ljudima da produže životni vijek biljaka iz svojih vrtova ili prirodnih okruženja te uživaju u njihovim blagodatima tijekom cijele godine. Sušenje bilja omogućuje očuvanje esencije biljke, uključujući aromatične spojeve i hranjive tvari poput vitamina i minerala. Ovom metodom zadržava se karakterističan okus i miris, čak i nakon što je bilje uklonjeno iz prirodnog okruženja. Postupak je osobito koristan onima koji žive u područjima sa ograničenim pristupom svježem bilju. Sušeno bilje je praktično za pohranu i može se koristiti u bilo kojem trenutku, neovisno o sezoni.
Tehnike sušenja bilja
Sušenje na zraku: Ova tradicionalna metoda laka je i ne zahtijeva posebnu opremu. Jednostavno objesite svoje biljke naopako na suhom i prozračnom mjestu, poput visećeg stropa ili na grede u podrumu. Ovo može potrajati nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o vrsti biljke i vlažnosti zraka.
Sušenje u pećnici: Za brže rezultate, možete koristiti pećnicu. Postavite je na vrlo nisku temperaturu (oko 40-50°C) i rasporedite bilje po limu za pečenje. Otvorite vrata pećnice kako bi omogućili cirkulaciju zraka. Provjeravajte bilje redovito i uklonite ga kada postane suho.
Sušenje u mikrovalnoj: Ovo je najbrža metoda sušenja, ali zahtijeva oprez i pažljivo praćenje. Stavite bilje između papirnatih ručnika i postavite u mikrovalnu na nisku temperaturu. Provjeravajte svakih nekoliko sekundi kako biste bili sigurni da se bilje ne pregrijava.
Biljke koje ljudi najčešće suše
Bosiljak: Bosiljak se suši brzo i zadržava svoj bogati okus. Sušeni bosiljak često se koristi u talijanskim jelima i umacima.
Ružmarin: Ova aromatična biljka savršena je za sušenje i dodaje izvanredan okus mesnim jelima, pečenjima i umacima.
Peršin: Sušeni peršin može produžiti životni vijek ove popularne biljke. Koristite ga za dodavanje svježine jelima tijekom cijele godine.
Timijan: Ova mediteranska biljka ima snažan okus koji se dobro očuva tijekom sušenja. Dodajte ga juhama, pečenjima i povrću.
Lavanda: Lavanda nije samo za ukras već se osušena može se koristiti u čajevima, kolačima ili glavni sastojak mirisnih vrećica protiv moljaca.
Kadulja: Sušena kadulja često se koristi u kulinarstvu, medicini i aromaterapiji. Kadulja je aromatična biljka koja se lako suši i zadržava svoje karakteristične arome i hranjive sastojke. Može se koristiti u pripremi čajeva, začinjanju jela, prirodnoj medicini, ili čak kao dodatak mirisnim vrećicama ili za osvježavanje prostora.
Savjeti za sušenje bilja
Berba: Berite biljke ujutro nakon što se rosa osuši, ali prije nego što sunce počne jako grijati bilje. Tako će zadržati najviše arome.
Čišćenje: Prije sušenja, temeljito operite biljke i uklonite bilo kakvu prljavštinu ili insekte.
Sušenje: Pazite da bilje ne bude preblizu jedno drugome tijekom sušenja kako bi se osigurala dobra cirkulacija zraka.
Pohrana: Nakon sušenja, čuvajte bilje u staklenkama ili hermetički zatvorenim posudama na suhom, tamnom mjestu kako biste očuvali svježinu i okus.