10. lipnja slavimo kao Nacionalni dan začina i začinskog bilja! Ima li boljeg povoda da se prisjetimo omiljenih mirisnih suputnika naših jela (i napitaka)?
Većina začina i začinskih trava zdrava je, nekalorična i ljekovita. Osim toga, koristivši ih na prave načine i u pravim kombinacijama mogu nam poboljšati probavu, pomoći u borbi s prehladama, smiriti kašalj ili čak poboljšati san. Danas, kada su nam na dohvat ruke čak i neki začini iz dalekih zemalja svijeta, nije loše znati ponešto o njihovoj ljekovitosti i načinu upotrebe.
Jeste li spremni? Bit će pikantno, mirisno, aromatično i uzbudljivo!
BOSILJAK
Bosiljak je tipični mediteranski začin, koji se najčešće dodaje ribi, salatama, preljevima, juhama i umacima. Posebno dobro slaže se s rajčicom. Osim u talijanskim umacima i namazima, bosiljak će biti tako dobra kombinacija s patlidžanom i varivom od mahunarki. Pomaže u borbi protiv prehlade, a spasit će vas i migrene, umiriti živce, tmurne misli i nesanicu.
RUŽMARIN
Ružmarin je jedan od najaromatičnijih i najkorištenijih začina, a njegove “iglice” odlično pašu uz luk i maslinovo ulje. Često ga se koristi kao dodatak pizzi i šalši, a bit će sjajan u kombinaciji s ribom, gljivama i omiljenom talijanskom pogačom – foccaciom. S obzirom na to da je aroma ovog začina jaka, oprezno s količinama no imajte na umu da može pomoći kod migrene i stimulirati detoksikaciju.
KURKUMA
Jedan od najljekovitijih dostupnih začina, poznat je po svojem protuupalnom, antioksidacijskom, antiseptičkom i antidepresivnom djelovanju. Glavni sastojak kurkume, kurkumin, ima odlična antikancerogena svojstva. Skuhajte ju kao čaj, napravite s njom ljekovito zlatno mlijeko ili masku za lice. Dodajte ju riži, pomiješajte na kraju u guste juhe, a obavezno isprobate u kajgani ili omletu.
ĐUMBIR
Začin života, porijeklom iz Azije koristi se za liječenje mučnine, zatvora i bolova u zglobovima. Svježe naribani korijen ima antioksidacijski učinak, koristi se za pojačavanje znojenja te za detoksikaciju. Odlično se slaže s jelima od povrća, posebno grahom, krumpirom i bundevom, a ako kuhate “dosadnu” rižu kao prilog, možete ju oplemeniti prstohvatom đumbira u prahu.
MENTA
Dok mentu najčešće koristimo u obliku čaja, ona je izvrsna začinska biljka i u kompleksnijem kulinarstvu. Raste toliko lako da sve što morate raditi je zalijevati je! Izvrsno se slaže s povrćem poput rajčica, krastavaca, graška, mrkve i mladog krumpira, voćem poput jagoda, naranče, limuna, ananasa i dinje kao i s jogurtom i čokoladom.
Ona ublažava posljedice stresa, mentalne iscrpljenosti, ali i nervoze i depresije. A i sjajno miriše, zar ne!?
KAJENSKI PAPAR
Juhe, čušpajzi, umaci, namazi – tko voli ljuto, žličica kajenskog papra nek se nađe u svim ovim jelima. Zanimljivo je da kajenski papar može smanjiti vašu glad, pomažući vam da jedete manje i duže se osjećate punije. Mnogi ljudi smatraju da bi kajenski papar trebao biti kralj ljekovitog bilja – i to s dobrim razlogom. Zapravo, ova biljka je tisućama godina korištena za liječenje mnogih zdravstvenih problema.