Vegan Gingerbread Cookies

Začinite blagdane ovim slatkim veganskim kolačićima od đumbira

GREEN_300_listici_sredina

Okusi blagdana

Ovi veganski kolačići su savršeni za blagdane. Meki, ukusni, zabavni za izradu i ukrašavanje, a mogu poslužiti i kao simpatičan poklon vašim bližnjima.

Đumbir i cimet su klasični božićni okusi i s njima možete napraviti toliko različitih poslastica predivnog okusa, od klasičnih medenjaka do hrskavih keksića. Pikantnost i slatkoća se odlično slažu i savršeni su za hladne zimske noći. Ako ne znate kakve kolače ili kekse raditi ovih blagdana, s ovima ne možete pogriješiti.

Ovi kolačići su ukusni i jednako dobri kao i oni tradicionalni, samo što su napravljeni od korisnih, biljnih sastojaka kao što su kokosov šećer, kokosovo ulje i bademov maslac. Kako biste dobili zamjenu za jaje, pomiješat ćete mljevene lanene sjemenke s malo vode. Ovo pomaže u povezivanju ostalih sastojaka i dodaje vlakna i zdrave masti ovim veganskim kolačićima.
Ovdje ćemo koristiti pirovo brašno, no ako ga nemate slobodno možete koristiti mješavinu bijelog i integralnog. Od začina će vam trebati  đumbir, cimet i kardamom koji daju onaj božićni okus. Soda bikarbona je potrebna kako bi se kolačići napuhali dok se peku. Od šećera ćemo koristiti kokosov jer ovaj prirodni zaslađivač ima tamni okus poput melase, tako da dodaje dubinu začinjenom, slatkom okusu kolačića. Otopljeno kokosovo ulje čini ove veganske kolačiće bogatim i mekim, dok maslac od badema daje dodatno bogatstvo i orašastu dubinu okusa. Melasa uz kokosov šećer daje slatkoću. I ne zaboravite sol koja omogućuje da okus bude još bolji.

Sastojci

● 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
● 3 žlice tople vode
● 2¼ šalice pirovog brašna (ili mješavine bijelog/pšeničnog)
● 2 žličice mljevenog đumbira (3 za jači okus đumbira)
● 2 žličice cimeta
● ½ žličice kardamoma
● ½ žličice sode bikarbone
● ¼ žličice morske soli
● ½ šalice otopljenog kokosovog ulja
● ¾ šalice kokosovog šećera
● ¼ šalice bademovog maslaca
● ¼ šalice melase

Upute

● U velikoj zdjeli pomiješajte laneno sjeme i vodu. Promiješajte i ostavite sa strane da se zgusne.
● U srednjoj posudi pomiješajte brašno, đumbir, cimet, kardamom, sodu bikarbonu i sol.
● Smjesu od lana još jednom promiješajte, a zatim dodajte otopljeno kokosovo ulje, kokosov šećer, bademov maslac i melasu te sve zajedno pjenasto umutite. Dodajte suhu smjesu i miješajte da se sjedini. Kada tijesto postane gusto, rukama lagano umijesite tijesto da dobijete debeli disk. Zamotajte ga u plastičnu foliju i ohladite 30 minuta.
● Zagrijte pećnicu na 160°C i obložite veliki lim za pečenje papirom za pečenje.
● Izvadite disk iz hladnjaka. Stavite ga između 2 lista papira za pečenje i razvaljajte tijesto do pola centimetra debljine. (Ako vam je tijesto previše ljepljivo, možete dodati malo brašna). Rezačima za kolačiće izrežite željene oblike i pažljivo ih stavite na lim za pečenje. Ponovno razvaljajte preostalo tijesto.
● Pecite 10 do 12 minuta ili dok rubovi ne porumene (iako je to teško vidjeti jer su kolačići tamni). Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 10 minuta na vrućem plehu ne dodirujući ih prije nego što ih prebacite na rešetku da se ohlade.

Napomene

Umjesto ponovnog motanja dodatnog tijesta, oblikujte ostatak u mekane kolačiće od đumbira. Stavite ¼ šalice šećera od šećerne trske u malu zdjelu. Tijesto razvaljajte u kuglice od 3-4 cm pa ih uvaljajte u šećer od trske. Stavite kuglice na lim za kolačiće i lagano ih pritisnite da se spljošte. Pecite 10 do 12 minuta.

Ako ste izrezali tijesto u razne oblike i namjeravate ih ukrašavati, samo imajte na umu da oni moraju biti na sobnoj temperaturi prije nego što počnete. Ako su još topli, glazura će se otopiti. Lijepo ukrašene keksiće možete zapakirati u fora eko kutije ili staklenke i nekome pokloniti ovih blagdana!

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.