kuhano vino naslovna

Začin koji daje poseban okus kuhanom vinu: U malim je dozama lijek, a velikim – vrlo toksičan

GREEN_300_listici_sredina

Svijet biljaka

Začin, koji se često stavlja u kuhano crno vino - muškatni oraščić - i koji je česti dodatak mnogim jelima, ima ljekovita svojstva za ljudski organizam, ali u velikim dozama izaziva razne nuspojave.

U blagdansko vrijeme, a i općenito zimi, omiljeni napitak je kuhano vino. Obilje začina i možda ploške naranče, učinit će crno vino pravim praznikom za vaša nepca. Začini – cimet, klinčić, zvjezdasti anis, đumbir, kardamon i muškatni oraščić – prokuhani u alkoholu, ovome popularnom napitku daju onaj presudni dašak zimske čarolije.

kuhano vino

Jedan od začina, muškatni oraščić, ima “dvije strane medalje”, u malim je dozama ljekovit, a ako s njim pretjerate, vrlo je toksičan. Ova popularna mirodija  dobiva se iz sjemena stabla Myristica fragrans, koje izvorno potječe iz Indije, Indonezije i Šri Lanke, a osim u kuhno vino, često se dodaje i slatkim i pikantnim jelima kako bi naglasio njihovu aromu.

U ayurvedskoj medicini muškatni oraščić primjenjuje se kao pomoć u ublažavanju probavnih tegoba, kao i za dobar san jer ima umirujuća svojstva. Prema kineskoj medicini, povoljno djeluje na cirkulaciju, zdravlje slezene i debelog crijeva. Ovaj je oraščić bogat vlaknima i nutrijentima poput bakra, mangana i magnezija, a sadrži i manje količine vitamina A, C i nekoliko vitamina B-skupine. Obiluje i antioksidansima, što znači da štiti stanice od oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala.

muškatni oraščić

U kojim količinama ima toksični učinak?

Možda se nikada ne bi ni doznalo za toksičnost muškatnog oraščića da neki znatiželjnici nisu pokušali zlorabiti supstanciju miristicin, koja je jedan od spojeva u ovome orahu. Naime, miristicin se nalazi u esencijalnim uljima određenih biljaka, a kada se razgradi u tijelu, utječe na simpatički živčani sustav te stvara osjećaj opijenosti.

Slično meskalinu, koji se nalazi u peyote kaktusu, miristicin utječe na središnji živčani sustav pojačavanjem neurotransmitera noradrenalina, što dovodi do efekata poput halucinacija, vrtoglavice ili mučnine, kada se konzumira u pretjeranim količinama.

Istraživanja o trovanju muškatnim oraščićem su ograničena, ali povijesne i nedavne studije ističu neke zabrinjavajuće nuspojave. Istraživanja su zabilježila, kako izvještava Healthline, više od 30 dokumentiranih slučajeva trovanja muškatnim oraščićem u razdoblju od deset godina. Simptomi trovanja uključivali su halucinacije, pospanost, vrtoglavicu, zbunjenost, ali i respiratorni, kardiovaskularni i gastrointestinalni problemi.

Studije su pokazale da nije poželjno uzimati više od 2 mg dnevno, a muškatni je oraščić iznimno toksičan u dozama iznad 2 grama dnevno. Ova intoksikacija obično prolazi u roku od 24 sata.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.