ryan-skjervem-wCCsTVSJNxA-unsplash

Zabrinjavajuće otkriće: Nikad manje novih gnijezda polarnih ptica!

GREEN_300_listici_sredina

'Problem su ljudi i klimatske promjene'

Za ptice poput ovih koje polažu jaja na golu zemlju, previše snijega čini tlo nedostupnim i onemogućuje uzgoj mladih. Oluje također znače da ptice moraju trošiti snagu na sklonište, grijanje i očuvanje energije.

Iako su polarne morske ptice prilagođene ekstremnim uvjetima Antarktike, zbog klimatskih promjena i njima je sve teže prilagoditi se na novonastale okolnosti. Zbog izravnih prijetnji klimatskih promjena koje je najviše uzrokovao čovjek, njihovo stanište je sve više ugroženo.

Nova studija otkriva da od prosinca 2021. do siječnja 2022. — tijekom najboljeg vremena za razmnožavanje antarktičkih ptica — istraživači nisu pronašli gnijezda u područjima gdje se kolonije općenito sastoje od stotina tisuća jedinki.

Studija opisuje kako su ekstremne snježne oluje povezane s klimatskim promjenama u Dronning Maud Landu na Antarktiku krajem 2021. i početkom 2022. uzrokovale “gotovo potpune i velike neuspjehe razmnožavanja” triju najčešćih vrsta morskih ptica u tom području: antarktičke burnice, snježna burnica i južnopolarni pomornik.

‘Neočekivani rezultati’

“Znamo da je moguće u koloniji morskih ptica, kada je oluja, izgubiti neke mladunce i jaja, a uspjeh razmnožavanja tada će biti manji, ali ovdje govorimo o desecima ako ne i stotinama tisuća ptica, a niti jedna se nije razmnožila tijekom ovih oluja. Imati nulti uspjeh u uzgoju doista je neočekivano“, kazao je Sebastien Descamps, prvi autor studije i istraživač na Norveškom polarnom institutu, prenosi Treehugger.

Znanstvenici su se fokusirali na područje Dronning Maud na Antarktiku, koje uključuje Svarthamaren i obližnji Jutulsessen. Ta su područja poznata po tome što se u njima nalaze dvije najveće kolonije polarnih ptica.

Nikad manje novih gnijezda 

Meuđutim, u razdoblju od 1985. do 2020. godine u Svarthamarenu, kolonija je sadržavala između 20.000 i 200.000 gnijezda antarktičkih burnica, oko 2000 gnijezda snježnih burnica i preko 100 gnijezda pomornika godišnje, prema studiji.

Šokantno, u Svarthamarenu su tijekom sezone 2021. – 2022. bile samo tri gnijezdeće antarktičke burnice, nekolicina snježnih burnica koje su se gnijezdile i nijedno gnijezdo pomornika.

“Ovo ekstremno vrijeme nije pogodilo samo jednu izoliranu koloniju. Govorimo o kolonijama koje se prostiru stotinama kilometara”, kaže Descamps.

Vrh sante leda problema

Za ptice poput ovih koje polažu jaja na golu zemlju, previše snijega čini tlo nedostupnim i onemogućuje uzgoj ptića. Oluje također znače da ptice moraju trošiti snagu na sklonište, grijanje i očuvanje energije.

Iako je potencijalno zagrijavanje regije zabrinjavajuće, istraživači sada shvaćaju da je to samo vrh sante leda tog problema.

“Sve do nedavno nije bilo očitih znakova klimatskog zagrijavanja na Antarktici, osim na poluotoku”, kaže Descamps. “No u posljednjih nekoliko godina, pojavile su se nove studije i novi ekstremni vremenski događaji koji su počeli mijenjati način na koji vidimo klimatske promjene na Antarktici.”

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.