dyana-wing-so-5_yAP8OtYNc-unsplash

Zabrana vatrometa se isplatila jer Peking bilježi najbolju kvalitetu zraka na dočeku Kineske nove godine

GREEN_300_listici_sredina

Ekologija iznad tradicije

Zabrana vatrometa uoči Zimskih olimpijskih igara u Pekingu pomogla je glavnom gradu Kine da zabilježi najčišći zrak za lunarnu Novu godinu otkako je prvi put počeo pratiti onečišćujuće tvari u zraku, poznate kao PM2,5, prije devet godina.

Prosječne koncentracije PM2,5 – malih, opasnih čestica u zraku – iznosile su 5 mikrograma po kubnom metru u Pekingu u ponedjeljak navečer, u usporedbi s prosjekom od 289 mikrograma za doček Nove godine 2021. Pekinški općinski ured za ekologiju i okoliš dao je u utorak dao detalje o očitanjima u sklopu priopćenja.

Tradicionalno, Kinezi su dočekali lunarnu Novu godinu paljenjem petardi, nadajući se da će se riješiti loše karme i privući sreću. No ove je godine Peking uveo potpunu zabranu vatrometa, a prije ih je zabranjivao samo u centru grada. Gradovi diljem sjeverne Kine, uključujući Zhangjiakou – grad koji je sudomaćin Zimskih olimpijskih igara – također su uveli ograničenja na prodaju i paljenje vatrometa.

Vlasti nisu uspostavile izravnu vezu između zabrane vatrometa i Zimskih olimpijskih igara, ali su ekolozi upozorili da će vremenski uvjeti otežati održavanje zraka čistim tijekom Igara koje će se održati od 4. do 20. veljače.  Vlada je obećala da će voditi “zelene” igre, a vlasti su zatvorile tvrtke koje zagađuju okoliš i povećale potrošnju čiste energije kako bi poboljšale uvjete u području Peking-Tianjin-Hebei sklonom smogu.

Izvor: reuters.com

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.