Za vrt iz snova bez kemikalija: Jednostavni recepti koji će suzbit insekte iz svakog vrta

GREEN_300_listici_sredina

Zdravo i odgovorno

Ideja da u svom domu imamo vrt većini je draga, no za bujan i plodonosan vrt treba i mnogo truda i rada u njemu. I uz sav trud i rad vrijednih vrtlarica i vrtlara, gotovo svaki put planove pomrse insekti. Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako ih suzbiti na organski, ekološki prihvatljiv način.

Svaka vrtlarska priča započinje gotovo jednako. Svi započinju sadnju omiljenih biljaka u nadi kako će vrt kroz neko vrijeme biti bujan i bogat. Čim proklija prvo posađeno povrće veselimo se dobro obavljenom poslu. Zatim jednog jutra izađete u vrt i pronađete rupe u lišću kupusa ili lišće koje je gotovo izjedeno na vašim biljkama rajčice. Znate da imate grabežljive insekte i morate djelovati brzo prije nego što vam unište sve preostale vrtne biljke. Kako bi što prije i učinkovitije zaštitili svoj trud koji su uložili obrađivajući vrt, ljudi često posežu za raznim insekticidima prepunim kemije koji u konačnici šteti i okolišu i dugoročno plodovima koje jedemo. Drugi pak inzistiraju na organskom vrtu, što je znatno bolja opcija. Upravo bi to mogao biti i vaš odabir, za koji je potrebno uložiti nešto više truda od odlaska u specijaliziranu trgovinu i kupiti neki od proizvoda, no vaš će vam vrt biti zahvalan. Donosimo vam neke savjete kako se odvojiti od kemijskih proizvoda i napraviti prirodne uništivače za vaš vrt, a nekad su vam za dovoljne i same biljke.

Biljke za biljke

Velike količine mirisa koje proizvode neke biljke mogu odvratiti insekte. Biljke poput lavande ili limunske trave ne mirišu dobro mnogim insektima. Neveni i nasturtiumi desetljećima su korišteni kao biljke koje sudjeluju u zaštiti povrtnjaka. Mnogi insekti ne vole ni miris češnjaka ili luka. Posadite ih u svom vrtu i time imajte dvostruku korist od njih.

Zaštitne tkanine

U svim specijaliziranim trgovinama možete naći odgovarajuću tkaninu s kojom lako prekrijete svoj vrt. Cijene tih plahti za vrt nisu previsoke, a možete ih iskoristiti i za nadolazeće sezone sadnje.

Sapun u spreju

Jednostavan sprej od sapuna lako je napraviti i jednostavno poprskati zahvaćenu biljku. Pomiješajte jednu do dvije žličice tekućeg sapuna u litru vode. Protresite da se dobro promiješa i nanesite na biljke. Sapunski sprej dobro djeluje na lisne uši, grinje i bijele muhe, kao i na druge insekte.

Sprej od biljnog ulja

Ovo djeluje gotovo isto kao i sprej za sapun. Pomiješajte šalicu biljnog ulja sa žlicom tekućeg sapuna. Kad je promiješano, smjesu od dvije žličice dodajte litri vode.

Ljute papričice u borbi protiv insekata

Mnogi vole koristiti sprej s čili paprikom za zaštitu svojih biljaka. Samo trebate promiješati čili papričice u litri vode te i u ovaj recept dodati malo tekućeg sapuna kako bi smjesa prianjala na površinu biljke. Osim insekata, ova mješavina može biti učinkovita i protiv gladnih zečeva koji vam noću mogu ušetati u vrt. Čili paprika može utjecati i na ljude pa je poželjno da prilikom prskanja koristite rukavice

Listovi rajčice

Ovaj domaći sprej učinkovit je protiv lisnih uši. Jednostavno uberite listove rajčice tako da popunite dvije šalice, namočite u također dvije šalice vode preko noći. Procijedite tekućinu iz lišća i dodajte još dvije šalice vode. Poprskajte zaražene biljke.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.