P1000338-01_compress12

Za ovu prirodnu kozmetiku krive su nonice

GREEN_300_listici_sredina

Bilje s otoka poslužilo kao inspiracija

Maja Pejčić već se dugi niz godina bavi proizvodnjom prirodne kozmetike, a kako posljednjih desetak godina raste svijest o štetnosti umjetnih tvari, intenzivirao se interes za ovakvom kozmetikom.

Prirodnu kozmetiku nekoć su radile naše bake dok beauty industrija nije buknula i takva se kozmetika više nije smatrala učinkovitom i poželjnom. Jednostavno, nije više bila luksuzna za suvremeno potrošačko društvo. Ipak, različite industrije neprestano se vraćaju u prošlost i u njoj traže inspiraciju za novitete. Često shvate da su njihovi prethodnici bili na dobrom tragu, kao što su to bile naše bake.

Tako se danas prirodna kozmetika preselila u kontrolirane uvjete i sada je posve sigurna za korištenje. Maja Pejčić stoji iza finih sapuna, krema, gelova za tuširanje i brojnih drugih proizvoda koje stvara vrijednim rukama pa je tako tvrtka Lyra Pharm stekla brojne poklonike. Maja je odrastala na Krku pa je ljubav prema prirodnoj kozmetici stekla upravo na tom otoku. “Mnoge nonice na otoku su radile sapune i tu je sve krenulo. Bilje s otoka me je inspiriralo, a kada ste okruženi lavandom, kaduljom, smiljem i ružmarinom te znate njihove kvalitete, ne treba vam ništa drugo nego volja da naučite i primijenite u stvaranju nečeg ovako lijepoga”, kaže Maja.

Priznaje da je proizvodnja proizvoda bila komplicirana sve dok nije savladala formulaciju. “Tehnički je komplicirana dok ne naučite što i kako se spaja da bi dalo učinak. Nimalo komplicirana postaje u onom trenutku kad vaše znanje i praksa u izradi kozmetike daje mogućnost izrade svega što poželite, jer ste ulaganjem u znanje dobili u ruke alat kojim možete napraviti čuda”, govori Maja.

Mnogi se žale da je prirodna kozmetika puno skuplja od konvencionalne kozmetike koju mogu kupiti u drogerijama. Međutim, njezina cijena je opravdana jer je ručno rađena, dolazi od manjih proizvođača i pogona te nije industrijska. Sirovine koje se koriste su prirodne, certificirane i samim time skuplje od sirovina koje se nalaze u proizvodima velikih beauty brendova. Drugim riječima, skuplje sirovine zaslužne su za kvalitetu.

“Ako za svoju kremu za ruke koristim frakcionirani kokos, ili karite maslac ili maslinovo ulje, dodam emulgator koji je dozvoljen za prirodnu kozmetiku i čisto eterično ulje, napravila sam veliki odmak od konvencionalne kreme za ruke u kojoj su samo manje kvalitetna ulja, pojačivači mazivosti, jaki konzervansi i umjetni mirisi s pojačivačima te još sto čuda koja su u toj kremi. Dakle, ja ću sigurno koristiti skuplje sirovine i neću trebati ići u širinu jer ću kvalitetnim sastojcima dobiti ono što želim izraditi. Konvencionalna krema sigurno će imati manje kvalitetne sirovine plus više dodataka da bi krema na prvu kada ju pomirišete i stavite na kožu dala dojam da je ona dobra. Cijenu takve kreme umanjuju jeftine sirovine te industrijska proizvodnja u manjim pogonima“, govori Maja.

Ipak, Maja ne želi imati visoke cijene. Ona je uspjela napraviti kozmetiku koja je cjenovno prihvatljiva svima. Ona naprosto bira sirovine koje imaju najbolja svojstva, a svojim znanjem uspijeva spojiti manji broj sirovina, a da pritom zadrži sjajnu kvalitetu. Sirovine većinom nabavlja u Hrvatskoj i sve su one certificirane. Bazna i eterična ulja, kao i hidrolati dolaze iz domaće proizvodnje i na taj način Lyra Pharm doprinosi u promicanju i razvoju domaćih proizvođača sirovina. “Moja krema za lice ne stoji sto ili više kuna već 50, deo krema stoji 45, dok je recimo krema za ruke tek 35 kuna, a balzam za usne 20. Želim svojim cijenama biti dostupna i studentima i direktorima. Cilj je da se kupac vrati, ali i širenje svijesti o tome da je važno kako njegujemo našu kožu“, zaključila je.

PHOTOS BY: Dorijan Elezović, Lyra Pharm, Press, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.