67385547_120033262686253_5407918241172868705_n

Za najveće antitalente: Ovo su biljke koje ne trebaju ni zemlju, a izgledaju prekrasno

GREEN_300_listici_sredina

Vjerojatnost da ćete ih ubiti je mala

Preporučuje se korištenje neklorirane vode, no može se iskoristiti i voda iz slavine koja je preko noći odstajala na sobnoj temperaturi.  Pri tome, većina hidroponskih biljaka zahtjeva promjenu vode tek jednom u mjesec dana.

Postoji nekoliko vrsta biljaka za koje nije potreban gotovo nikakav trud da bi uspjele, a pritom izgledaju efektno i svaki prostor čine ljepšim i ugodnijim. Riječ je o biljkama koje se uzgajaju metodom hidroponike za koje je potrebno savladati samo nekoliko jednostavnih pravila.

Prije svega, hidroponske biljke čak nije potrebno ni zalijevati. Dovoljno je listove poprskati vodom, a biljke često same daju znak kada je vrijeme za to. Naime, u nedostatku vlage, vrhovi listova im se počnu uvijati te poprime smećkastu boju. U prostorijama gdje je zrak poprilično suh potrebno ih je poprskati vodom jednom u pet dana, dok ih je u vlažnim prostorima potrebno prskati jednom u desetak dana.

Stručnjaci smatraju da ih je najbolje ostaviti u mali terarij ili posudu s pijeskom ili kamenjem. Preporučuje se korištenje neklorirane vode, no može se iskoristiti i voda iz slavine koja je preko noći odstajala na sobnoj temperaturi.  Pri tome, većina hidroponskih biljaka zahtjeva promjenu vode tek jednom u mjesec dana, no to ovisi o posudu u kojoj se nalazi, količini sunčeve svjetlosti te vlažnosti zraka. Kada se voda zamuti ili ispari iz posude, potrebno ju je nadomjestiti svježom.
U posudama će se vjerojatno stvoriti alge, a kako bi se to izbjeglo, potrebno je u teglu dodati prstohvat ugljena u prahu ili nekoliko komada drvenog ugljena.

Naši prijedlozi 

Vjerojatno najpoznatija biljka koja ne zahtijeva ništa osim vode je bambus. Prema Feng Shuiju, on donosi sreću, posebno ako se dobije na poklon, a pritom dovodi prirodne elemente poput zemlje, vatra, drva i vode, u potpuno ravnotežu.

Uz bambus, tu je i sjajna penjačica koja nije otporna na hladnoću, a najbolje ju je držati na svijetlom mjestu, no ne na izravnom suncu. Riječ je o zlatnom puzavcu čiji će listovi biti svjetlije bolje ako ju se više izlaže suncu.

Tropska trajnica, koja ima brojne sitne listove, zove se “dječje suze”. Ova je biljka dobar izbor za sve početnike, no iako uspijeva pri slabom osvjetljenju, zahtijeva redovitu pažnju. Posebno je popularna kao sobna biljka u terariju, no u tom slučaju ne treba ga prekrivati.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.