Jedan od vrlo važnih nutrijenta za naše zdravlje je, naravno, vitamin C. Uglavnom, o unosu ovoga vitamina počinjemo razmišljati kada dođe sezona prehlada jer njegova poznata funkcija je jačanje našeg imunološkog sustava. No vitamin C ima i mnoge druge važne uloge u očuvanju zdravlja ljudskog organizma – ulazi u skupinu moćnih antioksidansa koji su presudni u borbi protiv slobodnih radikala. Među ostalim, sudjeluje i u raznim procesima, poput stvaranja vlakna kolagena i nastanka adrenalina te noradrenalina potrebnih za funkciju živčanog sustava.
Kolagen, čije stvaranje potiče upravo vitamin C, održava vitalnost naše kose, kože, noktiju, mišićnog i hrskavičnog tkiva te kostiju, pa ga ne zovu uzalud proteinom mladosti.
Paprika ima više C vitamina nego limun
Dnevna potrebna doza vitamina C je 75-120 miligrama, a možemo ga pronaći u svježem voću i povrću. Iako agrumi imaju visoku raspoloživost ovoga nutrijenta, paprika, čija sezona dozrijevanja je upravo kolovoz, ima ga daleko više. Paprika na 100 g sadrži oko 128 mg vitamina C, dok naranče i limuni sadrže oko 53 mg. Nutricionisti posebno ističu crvenu paprika jer u njoj može biti i do pet puta više vitamina C nego u agrumima, a obiluje i vlaknima, kalcijem i kalijem.
Također, visok udio vode i vlakana čini papriku namirnicom koja je niskokalorična, a istovremeno zasitna, što pomaže u kontroli tjelesne težine pa se preporučuje u povećanim dozama u redukcijskim dijetama.
S obzirom na sve što smo napisali o paprici, očito je kako bi se ona trebala naći na vašem jelovniku, pogotovo tijekom njezine sezone. Najbolje je, naravno, jesti je sirovu, ali iskoristite je i u kuhanim te pečenim jelima.