solen-feyissa-115YGe1M28I-unsplash

Za manje otpada, jedan za sve: Na tržištu uskoro univerzalni punjači za mobitel

GREEN_300_listici_sredina

Olakašanje za mnoge

Odahnite jer uskoro bi na europskom tržištu trebali postojati isključivo univerzalni punjači za sve male elektroničke uređaje kako bi se time smanjila količina elektroničkog otpada. Iz Applea jasno, negoduju.

Koliko puta vam se dogodilo da vam je prazna baterija na mobitelu, a da onaj pored vas ima punjač koji vama baš eto ne paše? Vjerujemo da vas se mnogo pronašlo u ovome, a uskoro bi ti pojedinci mogli odahnuti jer ako je suditi prema Europskoj komisiji, raznovrsni punjači uskoro odlaze u zaborav i dolaze univerzalni za sve male elektroničke uređaje. I ne, nije razlog samo ovaj s početka članka, već i činjenica da se raznovrsnim punjačima itekako gomila otpad i prema tome, cilj ove odluke je smanjiti stvaranje elektroničkog otpada, posebice onog vezanog uz pametne telefone, slušalice, zvučnike, kamere, džepne konzole i  tablet računala. Osim toga, postojala bi i zabrana prodaje punjača unutar paketa uređaja na području Europske unije.

U Komisiji se nadaju kako će, nakon provedene javne rasprave i zakonodavne procedure, novi zakon stupiti na snagu tijekom 2024. godine. “Mobiteli se kvare odmah po isteku jamstva, printeri ne printaju crno jer nema žute boje, … Smetlišta se pune, a džepovi građana se prazne”, istaknula je na svom Instagram profilu hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan te navela kako je s Europskom komisijom razgovarala i o duljem trajanju uređaja, čiji bi prijedlog trebao doći u prosincu. “Procjena je da potrošači na kupovinu dodatnih punjača potroše oko 250 milijuna eura godišnje”, tvrdi Borzan. Ne trebamo ni procijeniti kolika je to količina punjača koji se nakon nekog vremena nađu na otpadu. O ovoj mogućoj odluci reagirao je i Apple inače poznat po svojim jedinstvenim punjačima koje ne mogu koristiti drugi uređaji. Kažu da su zabrinuti da će stroge regulacije koje nalažu samo jedan tip punjača obeshrabriti inovacije, što će u konačnici nanijeti štetu potrošačima. Zasad nije poznato kako će se standardizacija odviti na tržištu, ali ovo je prvi korak prema tome.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.