WWF i NP Plitvička jezera započele s pripremama za uklanjanje barijera s Bijele rijeke

GREEN_300_listici_sredina

Uklanjanje barijera izuzetno je važno za zdravlje rijeka

Nakon uspješnog uklanjanja prve barijere u Crnoj Gori i preuzimanja inicijative za uklanjanje barijera u Sloveniji, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF uz potporu europskog Open Rivers programa – organizacije za dodjelu bespovratnih sredstava posvećene obnovi rijeka, sada preuzima inicijativu za uklanjanje barijera u Hrvatskoj.

U partnerstvu s Nacionalnim parkom Plitvička jezera sve je spremno za pripremne aktivnosti koje će rezultirati uklanjanjem osam zastarjelih barijera na Bijeloj rijeci u skorijoj budućnosti. “Stvaranje povoljnih uvjeta za uklanjanje zastarjelih barijera na Bijeloj rijeci, jednoj od rijeka koje tvore poznata Plitvička jezera, ključni je korak ka uklanjanju barijera u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Barijere fragmentiraju Bijelu rijeku, onemogućujući migraciju autohtonih vrsta riba, poput potočne pastrve. Kako bi se stvorilo više područja za mrijest i ponovno spojili fragmentirani dijelovi rijeke, moraju se provesti pripremni radovi”, ističe Branka Španiček iz WWF Adrije.

“Ovo je uzbudljiva prilika da se katalizira uklanjanje barijera ne samo u nacionalnom parku nego u cijeloj zemlji”, izjavio je Jack Foxall, izvršni direktor europskog Open Rivers programa. “Očekuje se da će ovaj projekt postaviti presedan dobre prakse, potaknuti druge zajednice i lokalne samouprave u Hrvatskoj da se pridruže pokretu uklanjanja barijera”.

Iako je ovo prvi ovakav projekt usmjeren na uklanjanje barijera u Hrvatskoj, WWF Adria zajedno s upravom Nacionalnog parka Plitvička jezera želi nastaviti s uklanjanjem barijera u Hrvatskoj i nada se da će ovaj projekt postaviti osnovu i dobar primjer za druge projekte u Hrvatskoj, pokazujući da je uklanjanje barijera moguće u zaštićenim područjima i odličan instrument za obnovu rijeka.

“Uklanjanjem ovih barijera, odnosno stvaranjem povoljnih uvjeta za obnovu ribljeg fonda, stvorit će se mogućnosti razvoja održivog turizma za ovo područje. Udruživanjem snaga s upravom Nacionalnog parka Plitvička jezera i uz potporu Open Rivers programa, Bijela rijeka će ponovno slobodno teći”, zaključuje Španiček.

PHOTOS BY: Press; Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.