{"id":58844,"date":"2022-12-20T12:30:32","date_gmt":"2022-12-20T11:30:32","guid":{"rendered":"https:\/\/green.hr\/?p=58844"},"modified":"2022-12-20T13:57:37","modified_gmt":"2022-12-20T12:57:37","slug":"ikea-opet-odusevljava-otvara-dvorane-s-biljnom-prehranom-u-kojoj-ce-odrzavati-kulinarske-tecajeve","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/green.hr\/ikea-opet-odusevljava-otvara-dvorane-s-biljnom-prehranom-u-kojoj-ce-odrzavati-kulinarske-tecajeve\/","title":{"rendered":"IKEA opet odu\u0161evljava: Otvara dvorane s biljnom prehranom u kojoj \u0107e odr\u017eavati kulinarske te\u010dajeve"},"content":{"rendered":"

\u0160vedska tvrtka IKEA svako malo iznenadi svojim odr\u017eivim i prakti\u010dnim potezima koje ponude kupcima diljem svijeta. Otkako su donijeli odluku da do 2025. godine njihovi restorani u sklopu trgovina budu 50 posto bazirani na jelima biljne prehrane, a jo\u0161 2015. godine lansirali vegansku verziju svojih legendarnih mesnih okruglica, tvrtka sada ide nekoliko koraka dalje.<\/p>\n

Naime, IKEA-ina \u0161vedska mati\u010dna tvrtka, Ingka Group, \u017eeli napraviti Saluhall, odnosno gastronomske dvorane usredoto\u010dene na nordijsku kulturu koja \u0107e u po\u010detku poslu\u017eivati \u200b\u200bhranu koja je 80 posto biljnog porijekla s ciljem da u budu\u0107nosti dostigne stopostotnu kuhinju na biljnoj bazi.<\/p>\n

\"\"<\/p>\n

“Uzbu\u0111eni smo \u0161to otkrivamo Saluhall, na\u0161 hrabri i svje\u017ei nordijski pogled na koncept dvorane s hranom. Na\u0161a ponuda hrane dugo je bila klju\u010dni element, a sa Saluhallom \u0107emo i\u0107i dalje od objedovanja kako bismo nadahnuli mnoge ljude odr\u017eivijim izborom hrane, poput jela biljnog podrijetla\u201d, rekao je za medije Jens Nielsen, komercijalni i digitalni direktor Ingka Centresa.<\/p>\n

\"\"<\/p>\n

Zasad \u0107e ovaj koncept biti ponu\u0111en u tri grada u Changshi, Kina, Gurugram, Indija; i San Francisco, Kalifornija, no u skoroj budu\u0107nosti postoji plan za 45 takvih IKEA-inih restorana gdje \u0107e oni koji ve\u0107 prakticiraju vegansku prehranu, kao i oni koji taj svijet tek otkrivaju napokon do\u0107i na svoje.<\/p>\n

\"\"<\/p>\n

\u201cBit \u0107e to moderan i originalan zaokret u tradicionalnoj kuhinji; pru\u017eaju\u0107i lokalnim zajednicama mjesto za susrete, dok jedete ukusnu hranu i dru\u017eite se zajedno na inkluzivniji i odr\u017eiviji na\u010din\u201d, rekao je Nielsen.<\/p>\n

Dok se to\u010dne stavke jelovnika tek trebaju otkriti (i razlikovat \u0107e se ovisno o regiji), jelovnik \u0107e sadr\u017eavati sladoled od zobenog mlijeka, biljne hamburgere i druga jela napravljena od sezonskih i lokalnih namirnica, sve po pristupa\u010dnim cijenama.<\/p>\n

\"\"<\/p>\n

U Saluhallu \u0107e se tako\u0111er voditi \u0161kola kuhanja koja \u0107e biti otvorena za javnost, s kuhinjama koje \u0107e lokalno stanovni\u0161tvo mo\u0107i koristiti poslije radnog vremena. Zalogajnica \u0107e tako\u0111er donirati sve ostatke hrane za podr\u0161ku okolnim zajednicama.<\/p>\n

\u201cPutem predavanja, kuharskih iskustava i \u0161kole kuhanja, Saluhall \u0107e biti prirodno mjesto koje spaja ljude i lokalne tvrtke i kulture\u201d, stoji u izjavi St\u00e9phanea Keulian, voditelja razvoja koncepta F&B u Ingka Group.<\/p>\n

\"\"<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Inspiracija u Nordic Food Manifestu<\/p>\n","protected":false},"author":20,"featured_media":58853,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[17],"tags":[4039,107,8551,2626,627],"acf":{"basic_izdvojeni_sadrzaj":[17],"basic_kategorija_clanka_01":[17],"basic_kategorija_clanka_02":[17],"basic_kategorija_clanka_03":[17],"basic_orijentacija_clanka":[81],"basic_izdvojeno":"Da Skandinavci podr\u017eavaju odr\u017eivost u bilo kojem obliku, svjedo\u010di tome i novi projekt tvrtke IKEA koja u tri svjetska grada otvara Saluhall, odnosno gastronomske dvorane gdje \u0107e se zasad nuditi 80 postotna hrana biljnog porijekla, a odr\u017eavat \u0107e i kulinarske te\u010dajeve s lokalnim namirnicama, kao i donirati sve ostatke hrane koje se ne\u0107e iskoristiti tog dana. ","basic_mobile_naslovna_fotka":"","basic_native_clanak":"","basic_vezani_sadrzaj":[44773,31208,38349],"basic_main_photo_credits":"","basic_photo_credits":"ingka.com, Pinterest","basic_clanka":"","basic_autor_box":false,"basic_link_na_video":""},"jetpack_featured_media_url":"https:\/\/green.hr\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/d4d5b9b7757789921b3772a2d5a35c71.jpeg","_links":{"self":[{"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/58844"}],"collection":[{"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/20"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=58844"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/58844\/revisions"}],"acf:post":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/38349"},{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/31208"},{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/44773"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/58853"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=58844"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=58844"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=58844"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}