{"id":5447,"date":"2023-05-07T09:00:58","date_gmt":"2023-05-07T07:00:58","guid":{"rendered":"https:\/\/green.hr\/?post_type=pt_hrana&p=5447"},"modified":"2023-05-07T09:28:43","modified_gmt":"2023-05-07T07:28:43","slug":"sirovi-jelovnik-za-cijeli-dan-morate-probati","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/green.hr\/sirovi-jelovnik-za-cijeli-dan-morate-probati\/","title":{"rendered":"Jeste li za jedan izazov? Donosimo vam jelovnik, a vi poku\u0161ajte cijeli dan jesti samo sirovo"},"content":{"rendered":"

\u0160to ka\u017eete na to da ovo prolje\u0107e zapo\u010dnemo s jednim izazovom?<\/p>\n

Za\u0161to ne bismo na tri tjedna pekarske proizvode, meso i slatki\u0161e zamijenili svje\u017eim vo\u0107em, sirovim povr\u0107em i zasitnim ora\u0161astim plodovima? Prehrana koja se temelji na vo\u0107u i povr\u0107u bez termi\u010dke obrade mo\u017eda se doima kao neizvediv pothvat, no zapravo je potrebno samo malo pripreme i \u017eelja za isprobavanjem novih okusa i recepata.<\/p>\n

Sirova prehrana, sirovojedstvo ili raw food<\/em> uklju\u010duje vo\u0107e, povr\u0107e, ora\u0161aste plodove, sjemenke, samoniklo bilje i alge, a s njima je usitinu lako napraviti tako dobar dnevni jelovnik.<\/p>\n

Spremni za (ne)kuhanje i degustiranje?<\/p>\n

\"\"<\/p>\n

Prijedlozi<\/strong><\/span><\/h5>\n

Krenimo od doru\u010dka. Za doru\u010dak napravite veliku vo\u0107nu salatu ili smoothie s vo\u0107em<\/strong>. Dat \u0107e vam energije, ali i regulirati probavu. U blender stavite banane, bademovo mlijeko, malo mladog \u0161pinata i smrznuto \u0161umsko vo\u0107e. Dobro izblendajte, izlijte u \u010da\u0161u, u napitak stavite \u017elicu chia sjemenki pa ostavite 20-ak minuta. Prije ispijanja ovog savr\u0161enog gustog napitka, u smoothie mo\u017eete ubaciti i su\u0161eno vo\u0107e i ora\u0161aste plodove.<\/p>\n

Za me\u0111uobrok grickajte svje\u017ee vo\u0107e i povr\u0107e<\/strong> poput mrkve, korabe, jabuka i drugih sezonskih plodova te bademe, orahe, bu\u010dine sjemenke<\/strong> ili u\u017eivajte svje\u017ee iscije\u0111enih prirodnim sokovima.<\/p>\n

Vrijeme je za ru\u010dak! Glavni obrok u danu<\/strong> jako dobro mo\u017ee funkcionirati i u sirovom obliku. Raw punjene paprike, lazanje bez pe\u010denja, burgeri tek su dio sjajnih recepata s kojima se mo\u017eete po\u010dastiti, a ovog puta servirajte si fantasti\u010dnu tjesteninu od tikvica s umakom od avokada<\/strong>.<\/p>\n

\"\"<\/p>\n

Slatki sirovi grijesi…<\/strong><\/span><\/h5>\n

Umak prvo napravite u blenderu. Dva avokada, \u010de\u0161anj \u010de\u0161njaka, malo limunovog soka, svje\u017eeg bosiljka, soli i maslinovog ulja bit \u0107e dovoljni za hranjivi kremozni umak kojeg \u0107ete preliti po tjestenini od tikvica. Kad ste ogulili koru tikvice, samo ju tim istim gulja\u010dem nastavite guliti. Dobit \u0107ete zelene tagliatelle koje su odmah spremne za serviranje.<\/p>\n

Naravno, nakon ru\u010dka je najbolje malo se zasladiti<\/strong>.<\/p>\n

10<\/span>\u00a0datulja namo\u010dite preko no\u0107i u vodi pa ih drugi dan usitnite u multipraktiku. Dodajte im 100 grama mljevenih badema, a 100 grama tamne \u010dokolade otopite na pari. Otopljenu \u010dokoladu dodajte bademima i datuljama te vla\u017enim rukama oblikujte kuglice i ostavite da se malo stisne u hladnjaku. I to je to! Slatki grijesi mogu po\u010deti…a planiranje zdrave raw<\/em> ve\u010dere<\/strong> tako\u0111er.<\/span><\/p>\n

\u0160arena salata od radi\u010da, raj\u010dica, slanutka i sjemenki suncokreta samo je jedna od ideja kako zavr\u0161iti jedan sirovi dan. Ovog puta, predla\u017eemo vam hladnu juhu od krastavaca<\/strong> za koju vam je dovoljno imati samo svemogu\u0107i blender te oguljeni i sitno nasjeckani svje\u017ei krastavac, nasjeckani avokado, pola \u0161alice jogurta, malo soli, malo \u0161e\u0107era, sok od jedne limete i malo mljevenog papra. Miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu, a ukusnu juhicu dobro ohladite prije poslu\u017eivanja.<\/p>\n

\"\"<\/p>\n

Jednostavna je za pripremu, a okusom \u0107e vas osvojiti, ba\u0161 poput ve\u0107ine raw<\/em> obroka!<\/p>\n

Okosnica sirovojedstva je ta da\u00a0termi\u010dki obra\u0111ena hrana iznad 46 stupnjeva gubi svoje nutritivno bogate tvari, a neobra\u0111ena hrana je puno zdravija. Cilj je kroz sirovu hranu osigurati sve hranjive tvari uz minimalno optere\u0107enje probave. Zagovornici ove prehrane smatraju da je kuhana hrana prazna jer se njezinim zagrijavanjem gubi struktura svih va\u017enih vitamina, minerala, vlakana i enzima.<\/p>\n

\u0160to ka\u017eete na to da jedan ponedjeljak ne morate uklju\u010divati \u0161tednjak niti koristiti pe\u0107nicu, a mo\u017eete jesti zdravo i jako fino?<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Spremni za (ne)kuhanje i degustiranje?<\/p>\n","protected":false},"author":4,"featured_media":5451,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[17],"tags":[407,405,406,143,404,402,403,267,144],"acf":{"basic_izdvojeni_sadrzaj":[17],"basic_kategorija_clanka_01":[17],"basic_kategorija_clanka_02":[17],"basic_kategorija_clanka_03":[17],"basic_orijentacija_clanka":[81],"basic_izdvojeno":"Sirova juha od raj\u010dica, guacamole umak, kola\u010di\u0107i od samo par sastojaka bez pe\u010denja tek su dio raznovrsne raw prehrane. Cilj je kroz sirovu hranu osigurati sve hranjive tvari uz minimalno optere\u0107enje probave.","basic_mobile_naslovna_fotka":"","basic_native_clanak":"","basic_vezani_sadrzaj":[2250,5283,1762],"basic_main_photo_credits":"","basic_photo_credits":"Pexels, Unsplash","basic_clanka":"","basic_autor_box":false,"basic_link_na_video":""},"jetpack_featured_media_url":"https:\/\/green.hr\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/free-to-use-sounds-18tTX1m6DPU-unsplash-scaled.jpg","_links":{"self":[{"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5447"}],"collection":[{"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/4"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=5447"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5447\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":74929,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5447\/revisions\/74929"}],"acf:post":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1762"},{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5283"},{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2250"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/5451"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=5447"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=5447"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=5447"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}