{"id":49840,"date":"2022-07-22T13:56:15","date_gmt":"2022-07-22T11:56:15","guid":{"rendered":"https:\/\/green.hr\/?p=49840"},"modified":"2022-07-22T15:06:29","modified_gmt":"2022-07-22T13:06:29","slug":"ovo-je-najbolji-restoran-na-svijetu-za-2022-godinu-nalazi-se-u-europi-i-potpuno-je-bezmesni","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/green.hr\/ovo-je-najbolji-restoran-na-svijetu-za-2022-godinu-nalazi-se-u-europi-i-potpuno-je-bezmesni\/","title":{"rendered":"Ovo je najbolji restoran na svijetu za 2022. godinu: Nalazi se u Europi i potpuno je bezmesni"},"content":{"rendered":"

Ako ste se pitali gdje se nalazi najbolji svjetski restoran, evo i odgovora – u Europi i to u Kopenhagenu. No, to nije sve, osim \u0161to nam i nije toliko daleko da je gotovo nemogu\u0107e do njega do\u0107i, njegova se kuhinja bazira isklju\u010divo na bezmesnom meniju. Rije\u010d je o restoranu “Geranium” koji se na\u0161ao na samom vrhu ljestvice “The World\u2019s 50 Best Restaurants<\/a>“. <\/span>U kona\u010dnom sastavu liste na\u0161li su se restorani s pet kontinenata i 24 zemlje, a \u017eiri je \u010dinilo 1080 kulinarskih stru\u010dnjaka. Pro\u0161le je godine <\/span>Geranium osvojio drugo mjesto, dok je jedan od favorita popisa svih vremena “Noma”, jo\u0161 jedan gastronomski dragulj iz Kopenhagena, tada osvojio prvu nagradu. Ipak, vizija Chefa Rasmusa Kofoeda o spoju hrane s prirodom i jelovniku bez mesa, ove je godine restoran stavila u prvi plan.<\/span><\/p>\n

\"\"<\/p>\n

\"\"<\/p>\n

Smje\u0161ten na najvi\u0161em katu poslovne zgrade, povezane sa kompleksom stadiona, Geranium posjetiteljima nudi okuse iz prirode i \u0161irok pogled na F\u00e6lledparken, jedan od najve\u0107ih parkova u Kopenhagenu. Jelovnik je, s druge strane, svakako izuzetan do\u017eivljaj. <\/span>Objed u Geraniumu traje najmanje tri sata i uklju\u010duje 20 sljedova podijeljenih izme\u0111u predjela, slanih jela i slatki\u0161a. Godine 2022. restoran je odlu\u010dio postati 100% bezmesni i od tada poslu\u017euju mje\u0161avinu lokalnih plodova mora i povr\u0107a s organskih i biodinami\u010dkih farmi u Danskoj i Skandinaviji.<\/span><\/p>\n

\"\"<\/p>\n

\"\"<\/p>\n

Unato\u010d popisu koji uklju\u010duje restorane iz svih krajeva svijeta, \u010dini se da Europa dominira me\u0111u prvih 10, a ve\u0107ina restorana dolazi s Mediterana, suncem okupanih obala Italije i \u0160panjolske. Ipak, prema izjavi organizatora ovog natje\u010daja, Ju\u017ena Amerika i Isto\u010dna Azija definitivno su regije u usponu i mogle bi do\u0107i na vrh liste u bliskoj budu\u0107nosti. Central Restaurante, u Limi, Peru, na primjer, prvi je restoran koji je u\u0161ao me\u0111u prva tri otkako je 2002. pokrenut popis 50 najboljih svjetskih restorana.<\/span><\/p>\n

\"\"<\/p>\n

\"\"<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Okusi prirode s najljep\u0161im pogledom na grad<\/p>\n","protected":false},"author":20,"featured_media":49856,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[17],"tags":[7567,201,188,7565,7566,1158],"acf":{"basic_izdvojeni_sadrzaj":[17],"basic_kategorija_clanka_01":[17],"basic_kategorija_clanka_02":[17],"basic_kategorija_clanka_03":[17],"basic_orijentacija_clanka":[81],"basic_izdvojeno":"Ako mislite da su najbolji restorani svijeta negdje tamo, jako daleko prevarili biste se. Na ljestvici 50 najboljih svjetskih restorana, prvi na listi ove godine na\u0161ao se jedan danski, to\u010dnije restoran Geranium koji nudi lokalne namirnice, a meni je baziran isklju\u010divo na jelima bez mesa. ","basic_mobile_naslovna_fotka":"","basic_native_clanak":"","basic_vezani_sadrzaj":[47805,47230,47972,40601,27365],"basic_main_photo_credits":"","basic_photo_credits":"www.geranium.dk, Unsplash","basic_clanka":"","basic_autor_box":false,"basic_link_na_video":""},"jetpack_featured_media_url":"https:\/\/green.hr\/wp-content\/uploads\/2022\/07\/fabrizio-magoni-boaDpmC-_Xo-unsplash-scaled-e1658490330850.jpg","_links":{"self":[{"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/49840"}],"collection":[{"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/20"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=49840"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/49840\/revisions"}],"acf:post":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/27365"},{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/40601"},{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/47972"},{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/47230"},{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/47805"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/49856"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=49840"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=49840"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/green.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=49840"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}