Wildlife Photographer of the Year 2022: Zavirite u divljinu kroz objektiv najboljih fotografa svijeta

GREEN_300_listici_sredina

Koja mislite da će pobjediti?

Ističući krhkost, otpornost i ljepotu prirodnog svijeta, ovogodišnje fotografije stavljaju još veći fokus na krizu bioraznolikosti i moć očuvanja.

Polarni medvjed koji visi kroz prozor, bonobo koji ljulja mungosa, žirafa koja se skriva ispod željezničkog mosta – samo su neke od zadivljujućih fotografija koje su pristigle na ovogodišnji natječaj za najboljeg fotografa divljih životinja za 2022. godinu. Izbor od 14 slika objavljen je prije svečane dodjele nagrada za 58. izdanje natjecanja, koje je razvio i producirao Prirodoslovni muzej u Londonu. Nadolazeća izložba, koja će biti otvorena u muzeju prije turneje, sadrži 100 najboljih slika, koje su ocjenjivane na temelju njihove kreativnosti, originalnosti i tehničke izvrsnosti.

Natječaj je privukao prijave fotografa svih dobi i s različitim iskustvom iz 93 zemlje, rekli su organizatori. Roz Kidman Cox, predsjednica žirija, rekla je u priopćenju: “Ono što je ostalo sa mnom nije samo izvanredna mješavina tema u ovogodišnjoj kolekciji – ogromna panorama svijeta prirode – već emocionalna snaga toliko puno fotografija.”
Među visoko hvaljenim fotografijama koje su objavljene nalaze se one susreta s polarnim medvjedom u Rusiji i šokantna snimka neodrživog ribolova u Indiji.

“Ove inspirativne fotografije prenose ljudski utjecaj na prirodni svijet na način na koji riječi ne mogu – od hitnosti opadanja bioraznolikosti do inspirativnog povratka zaštićene vrste”, istaknuo je u priopćenju Doug Gurr, ravnatelje Prirodoslovnog muzeja.

Pobjednici će biti objavljeni 11. listopada na ceremoniji koju će voditi Chris Packham, a izložba se otvara tri dana kasnije. Prijave za natječaj 2023. bit će otvorene 17. listopada. Niže vam donosimo neke od finalista.

Brandon Güell dokumentirao je rijetko pomamno razmnožavanje žaba u Puntarenasu, Kostarika. Ovi spektakularni događaji masovnog razmnožavanja događaju se samo na nekoliko udaljenih lokacija, nekoliko puta godišnje. Svaka ženka polaže oko 200 jaja i na kraju izleženi punoglavci padaju u vodu.

Tiina Törmänen susrela je jato europskih grgeča na svom godišnjem ronilačkom jezeru u Finskoj. Snimila je ribu s narančastim perajama koja je letjela kroz oblake algi. Iako vizualno lijep prizor, prekomjerni rast algi rezultat je klimatskih promjena i zagrijavanja vode i može uzrokovati probleme vodenim divljim životinjama.

Samuel Sloss pohvaljen je u kategoriji od 15 do 17 godina za fotografiju hobotnice koja viri iz ljuske školjke. Snimio je fotografiju tijekom ronjenja u blatu na Sulawesiju u Indoneziji. Hobotnica je zatvorila poklopac ljuske kad je Samuel prišao, ali ga je zatim polako otvorila, otkrivajući boje i kolutove.

Morgan Heim otkriva intiman susret bube i zeca u Columbia Basenu u državi Washington. Heim je postavio kamere pokraj jazbina malih zečeva kako bi ih promatrao. Bila je oduševljena kad je jedan od zečeva nanjušio kukca koji se skrivao u svojoj jazbini.

Jose Fragozo iz Portugala bilježi kontrast između prirodnog svijeta i ljudske infrastrukture. U usporedbi s divovskim stupovima nove kenijske željeznice koja prolazi kroz Nacionalni park Nairobi, sivi blokovi su u kontrastu s nepogrešivim uzorkom najvišeg kopnenog sisavca u prirodi.

Dmitry Kokh koristio je tihi dron kako bi snimio ovu fotografiju polarnog medvjeda na malom otoku Kolyuchin, u ruskom visokom Arktiku. S klimatskim promjenama koje smanjuju morski led, lov postaje sve teži, što tjera ove medvjede da traže hranu u najneobičnijim mjestima. 

Joshua Cox kamerom je ulovio crvenog jelena koji veličanstveno stoji dok pada snijeg. Upravo je počeo padati snijeg kad su sedmogodišnji Joshua i njegov otac stigli u Richmond Park u Londonu, u Engleskoj. Slijedili su jelena na sigurnoj udaljenosti kad je iznenada snijeg ojačao i jedan jelen se zaustavio.

 

Ostale fotografije koje su ušle u uži izbor pogledajte OVDJE.

PHOTOS BY: Wildlife Photographer of the Year; Natural History Museum / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.