Snapinsta.app_1080_279252412_421094426516592_795686835221238854_n

Vukovar u cvatu: Grad na Dunavu dobiva 2,510 sadnica osam različitih vrsta stabala

GREEN_300_listici_sredina

Velika sadnja u gradu heroja

Japanska trešnja, javor, topola, lipa, kesten, hrast, jasen i platana sadnice su to koje će dodatno zazeleniti Vukovar. Točnije, njih 2,510 kojima grad na Dunavu kreće u prilagodbu na klimatske promjene.

Grad Vukovar sustavno skrbi o zelenim površinama u Vukovaru, a s brigom nastavlja i dalje pa je tako putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao sredstva za sadnju drveća i ukrasnog bilja na području cijeloga grada o čemu su javnost na konferenciji za medije izvijestili gradonačelnik Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Filip Sušac te pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig.

Naime, Grad Vukovar se s projektom sadnje drveća i ukrasnog bilja prijavio na poziv FZOEU za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama te na taj način za još zeleniji Vukovar osigurao 80% sredstava za provedbu projekta.

Starije sadnice – kraće vrijeme za rast

Ukupna vrijednost projekta iznosi 443.493,82 eura od čega FZOEU sufinancira iznos od 354.795,05 eura. “2510 novih sadnica uljepšat će naš grad, no treba podsjetiti i na do sada sve provede akcije sadnje te zahvaliti našim sugrađanima koji su se na njih rado odazivali. Na taj način smo zajedno izgrađivali i uljepšavali naš grad, a to ćemo činiti i u budućnosti. Nadamo se da ćemo u jesen krenuti s akcijama sadnje novih sadnica kada vegetacija krene u mirovanje.“, rekao je ovom prigodom gradonačelnik Penava. Grad Vukovar je ranije održavao akcije poput pošumljavanja Park-šume Adica, pomlađivanja Perivoja Miše Barne u Borovu naselju novim sadnicama zajedno s učenicima Tehničke škole Nikola Tesla te učenicima Doma učenika Vukovar, a drvored japanskih trešanja na šetnici uz Dunav zajednički su sadili građani, članovi brojnih udruga, ustanova i tvrtki s područja grada Vukovara.

“Projekt sadnje sastoji se od dva dijela, jedan obuhvaća sadnju uz prometnice i biciklističke staze na području Vukovara, a drugi obuhvaća pošumljavanje golih površina poput one u Vatikanskoj ulici kod suhozida. Kroz projekt i sredstva koja smo osigurali smo u mogućnosti pribaviti malo starije sadnice kojima će trebati manje vremena za rast i cvat.“, dodatno je pojasnio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

Osam vrsta drveća u gradu

Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig istaknuo je kako se Grad Vukovar pripremao za ovakav poziv koji je za Vukovar dobro došao jer je ratom uništena i vegetacija. “Prijavili smo se za sadnju na području 27 lokacija u Vukovaru, a riječ je o prilično frekventnim ulicama. Saditi će se japanska trešnja, javor, topola, lipa, kesten, hrast, jasen i platana, a samo za park šumu Adica planirano je oko 1500 sadnica.“, pojašnjava pročelnik Čulig navodeći kako je riječ o obimnom poslu koji uz nabavu sadnica obuhvaća i sadnju, ali i održavanje, što je u konačnici i cilj. “Postupak sadnje i nabave ćemo raspodijeliti sukladno mogućnostima i vremenskim uvjetima te se nadamo kako ćemo do kraja 2024. godine okončati projekt u potpunosti.“, zaključio je Čulig.

Lokacije obuhvaćene sadnjom su šetnica uz Dunav u centru Vukovara i Borovu naselju, naselje Olajnica, Otok športova, park-šuma Adica, Sportska ulica, Trpinjska cesta, ulice Bana Josipa Jelačića, Ive Tijardovića, Bogdanovačka, Kolodvorska, Sajmište, Županijska, Priljevo – Kudeljarska, Ivana Gundulića, K.A. Stepinca, Dvanest redarstvenika.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.