goh-rhy-yan-ud0twV98uvg-unsplash

Vrijeme za promjenu guma: Continental započeo proizvodnju od recikliranih PET boca

GREEN_300_listici_sredina

Gume nove generacije

Poznati brend automobilske opreme počinje proizvoditi gume koje će biti sačinjene od reciklirane PET plastike. Za jedan set automobilskih guma upotrijebit će se oko 60 recikliranih PET boca, a do 2050. tvrtka u potpusnoti želi preći na održive materijale u proizvodnji.

Dobre vijesti stižu iz automobilske industrije. Naime, zajedno s OTIZ -om, proizvođačem vlakana i tekstila, Continental, inače njemačka multinacionalna tvrtka za proizvodnju automobilskih dijelova specijalizirana između ostalog i za gume razvio je posebnu tehnologiju za recikliranje PET boca koje će se koristiti u izradi automobilskih guma. Ovaj proces će eliminirati kemijske supstance iz plastike koje se trenutno u njoj nalaze. Tako će ovaj poznati brend automobilskih guma koristiti prerađeni poliester iz recikliranih plastičnih boca. To će zamijeniti uporabu konvencionalnog poliestera. “Već 2022. godine moći ćemo koristiti materijal dobiven iz recikliranih PET boca u proizvodnji guma. U našem inovativnom procesu recikliranja, vlakna se odvajaju od recikliranog PET -a bez prethodnog razbijanja materijala na njegove komponente”, kaže dr. Andreas Topp, odgovoran za materijale, razvoj procesa i industrijalizaciju u poslovnom području Continental’s Tyres. 

Proces će započeti razvrstavanjem boca, uklanjanjem čepova i mehaničkim čišćenjem boca. Nakon što se boce usitne, rastopit će se i granulirati. Testiranja koje je tvrtka provela pokazala su da vlakna sekundarnih sirovina djeluju isto kao i vlakna koja se trenutno koriste. Ova su vlakna posebno dobra za gume jer su izdržljiva, žilava i imaju toplinsku stabilnost. Konvencionalni PET ima dugu povijest korištenja kao materijala za automobilske gume jer zadržava oblik pod visokim tlakom. Za jedan set automobilskih guma upotrijebit će se oko 60 recikliranih PET boca, a iz Continentala se nadaju da će do 2050. godine njihove gume u potpunosti biti izrađene od održivo proizvedenih materijala.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.