Početak rujna i naredni mjeseci sinonim su za pravljenje zimnice. Od kiseljenja paprike, pravljenja ajvara, džemova, turšije, i svih onih ukusnih domaćih delicija koje čuvamo u smočnicama za hladne zimske dane. Gotovo svako domaćinstvo, odnosno baka ili mama ima neki svoj “tajni” recept za pravljenje zimnice. Mi smo isprobali jedan za krastavce i dojmio nas se na prvu. Osim što je vrlo jednostavan, za njega vam je ujedno potrebno svega nekoliko osnovnih sastojaka koje sigurno već imate kod kuće.
Također, prije samog kiseljenja, otišli smo na nekoliko lokacija u Zagrebu, ne bismo istražili cijenu malih krastavaca za kiseljenje. I dok na nekim tržnicama cijene krastavaca dosežu i do 25 kuna po kilogramu, na popularnom Hreliću gdje smo pronašli krastavce po 12 kuna za kilogram. U nastavku donosimo recept koji će vam se, vjerujemo itekako svidjeti. Stoga ne čekajte da ovogodišnju zimnicu dobijete od svoje bake ili mame, već na nedjeljni ručak donesite svoje kisele krastavce za koje će vam trebati svega nekoliko minuta da ih napravite.
Potrebno vam je:
- Krastavci (maleni ili srednje veličine)
- 2 žličice šećera (po staklenci)
- 1 žličica soli (po staklenci)
- Papar u zrnu
- 0,03 alkoholnog octa (po staklenci)
- Voda
Nakon što ste u staklenke poslagali krastavce, dodajte 2 žličice šećera, 1 žličicu soli, nekoliko zrna papra, te alkoholni ocat (mi smo koristili mjericu čašice “za rakiju”), dodajte hladne vode toliko da pod vodom budu svi krastavci te začepite poklopcem. Nakon što napunite sve staklenke, svaku staklenku dobro protresite i pripremite na štednjaku lonac s vodom u koji ćete dodati svoje staklenke s krastavcima. Na dno lonca možete staviti krpu kako staklenke ne bi pri ključanju vode napukle. Kuhajte otprilike 15 minuta, odnosno kad u staklenci primjetite malene mjehuriće. Izvadite staklenke s krastavcima iz ključale vode i posložite ih na ravnu površinu (primjerice tacnu) i prekrijte ručnikom. Ostavite dva, tri dana da odstoje.