Vrijeme je za vikend u prirodi: Izdvojili smo za vas 8 nezaobilaznih lokacija diljem zemlje

GREEN_300_listici_sredina

Okupani svježim zrakom

Planinarenje, lagana šetnja, trčanje, bicikliranje, sve je uključeno u vikend izlet. Izdvojili smo neke ideje gdje se možete otisnuti ovu subotu i nedjelju, a da uživate na svježem zraku okupani šumom.

Proljeće je već odavno tu, no vremenska kao da se uporno igra s nama. Na sreću, čini se kako smo ovog vikenda sretne ruke pa nam oborine neće poremetiti izlet u prirodu. Ako još uvijek niste smislili gdje ćete se otisnuti u subotu i nedjelju, mi vam predlažemo da to bude negdje u prirodi te da ujedno na taj način obilježite sutrašnji Dan planeta Zemlje. Donosimo vam ideje za vikend izlete na svježem zraku.

Gorski kotar

Kada govorimo o prirodi i izletima u šumu, nikako ne možemo zaobići Gorski kotar koji nudi upravo to – svoju prirodnu ljepotu. Bilo da krenete na Risnjak (s tim da vas moramo upozoriti kako tamo potencijalno još uvijek ima snijega), na neko od jezera, primjerice Lokvarsko ili napravite šetnju do izvora Kupe ili kanjona Kamačnik, vjerujte nam nećete požaliti. Vikend je kao stvoren za istraživanje Gorskog kotara jer gdje god se tamo zaputili, uživat ćete u svježem zraku, miru i spokoju.

Plitvička jezera

Ako ste ipak za ličku avanturu, skoknite to Plitvičkih jezera koja su predivna u bilo koje doba godine. Cijene ulaznica i dalje su znatno jeftinije nego u ljetnoj sezoni, a ako sutra, 22.4. posjetite ovaj nacionalni park, vjerojatno ćete uloviti i neku od edukativnih radionica, ali akciju sadnje stabala koje planiraju provesti povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Kopački rit

I u Slavoniji i Baranji možete na izlet u prirodu. Park prirode Kopački rit često nazivaju europskom Amazonom. Proteže se na 177 kilometara četvornih od čega na Specijalni zoološki rezervat opada 80 kilometara četvornih. Park prirode Kopački rit nudi razne programe za obilazak, a definitivno se među popularnije ubraja nezaobilazna šetnja stazom Bijelog lopoča. Staza je duga nešto više od dva kilometra i moguć je kružni obilazak. Nipošto nemojte propustiti vožnju brodom, a nakon obilaska ovog parka prirode, produžete dublje u Baranju i istražite neistraženo.

Papuk

Još jedan park prirode našao se na našem popisu. Smjestio se u Požeško-slavonskoj županiji i jedan je od najljepših parkova prirode u Hrvatskoj, a ujedno i prvi hrvatski geopark pod UNESCO-ovom zaštitom. Na vama je ovisno o preferencijama da odaberete hoćete li planinariti, biciklirati, trčati ili tek napraviti ugodnu šetnju u podnožju Papuka, zabave neće nedostajati. Za one ambicioznije tu je i nekoliko poučnih staza gdje možete saznati više o njegovim prirodnim i kulturno-povijesnim značajkama.

Mađerkin breg

Ako vas put nanese u Međimurje, koje je nedavno okrunjeno titulom Green Destination, svakako posjetite Mađerkin breg na kojem je prije nešto manje od godinu dana otvoren vidikovac s kojeg se pruža pogled na međimurske brege, ali i na četiri države u blizini – Sloveniju, Austriju, Mađarsku i Slovačku. Vidikovac je napravljen od održivih materijala, visok je 28 metara i zasigurno će vas ostaviti bez daha. U neposrednoj blizini su i predivni vinogradi, ali restorani s domaćom kuhinjom.

Trakošćan

Dvor Trakošćan je kulturno dobro, zaštićena je povijesna cjelina koja se sastoji od dvorca, građevina uz dvorac, perivoja i park šume s jezerom gdje vam zapravo preporučamo šetnju. U pejzažnom parku u kojem jezero, livade, grupacije drveća i grmlja čine skladnu hortikulturnu cjelinu. Perivoj se dijelom razvio iz autohtone šume hrasta kitnjaka i običnog graba, a uz samo jezero uređene su pješačke staze, koje taj prostor pretvaraju u jedinstveno šetalište.

Oštrc

Ako se nalazite u okolici Zagreba ili u Zagrebu, umjesto na Sljeme, ovog se vikenda popnite na Oštrc. Riječ je o najvišem vrhu srednjeg grebena Samoborskog gorja koji se nalazi na 752 metara nadmorske visine. Kako nije prekriven šumom već livadom moguć je pogled na ostatak Samoborskoga gorja, posebice Plešivicu i u smjeru sjeveroistoka. Upravo zbog navedenih obilježja za Oštrc se kaže da ima alpski izgled.

Staza božanskih izvora i Sentoninina staza

Na potezu između Rapca i Labina smjestila su se dvije uistinu božanstvena staza koju možete posjetiti ovog vikenda, a najbolje ih je kombinirati. One povezuju ove istarske gradove, i najbolje je primjerice, spustiti se Sentoninom u Rabac, a onda vratiti u Labin Stazom božanskih izvora. Živopisnih fotografija neće nedostajati.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.