roselyn-tirado-m4GbgHAWNCI-unsplash

Vrijeme je za renovacije: Kako urediti dom, a istovremeno biti ekološki odgovoran

GREEN_300_listici_sredina

Radna akcija u skladu s prirodom

Svaki dom u nekom trenutku treba renovaciju. Bila ona velika ili mala, neka bude u skladu s prirodom. Donosimo vam neke savjete kako ostati odgovoran kada preuređujemo dom.

Nakon nekog vremena svaka kuća ili stan treba renovacije. Kada govorimo o renovaciji, ne znači nužno da se radi o velikim radnim akcijama u vašem domu, već i o sitnim preinakama koje će osvježiti vaše kućanstvo i udahnuti mu novi sjaj. Bilo da se radi o krečenju, postavljanju tapeta, mijenjanju namještaja, mijenjanju rasporeda u prostorijama ili pak potpunoj renovaciji, važno je i tada ostati ekološki odgovoran. Donosimo vam neke savjete kako i tijekom renovacije doma ostati što održiviji i vaše ideje prilagoditi prirodi i okolišu.

Promijenite nužno

Prije nego se upustite u mijenjanje namještaja u kući, provjerite što je to točno nužno da se promijeni. Ponekad je potreban samo detalj da nam se neka stvar ponovno svidi. Prebrusite, prefarbajte, dodajte novu dršku ili ako se radi o nekom kvaru, radije provjerite može li se popraviti nego da odmah kupujete novo.

Poklonite, donirajte, prodajte

Ako ste se odlučili riješiti nekog komada kućanstva, provjerite u kakvom je stanju i ako bi još nekome moglo poslužiti poklonite to osobi ili donirajte u neku udrugu kojoj je to potrebno. Opcija je naravno i da određenu stvar prodate. Sve je svakako bolja opcija od toga da s namještajem iz kuće ili iz kupaonice gomilate otpad.

Zamijenite neučinkovite toalete i uređaje

Toaleti s malim protokom mogu koristiti pola ili čak manje vode od neučinkovitih tradicionalnih modela. Isto može biti i s perilicama za rublje i perilicama posuđa koje štede vodu. Prilikom odlučivanja o zamjeni uređaja, usporedite njihovu potrošnju vode i energije s novim modelima kako biste donijeli ispravnu odluku. Na primjer, nedavno proizvedena perilica posuđa može upotrijebiti polovicu energije od one kupljene prije 20 godina. Oprezno s odlaganjem na odgovarajući otpad.

“Udomite” komade namještaja

Možda tek useljavate u vaš novi dom i naprosto nemate financija za kupnju najnovijeg namještaja. Ništa strašno, dapače “udomljavanjem” starog namještaja učinili ste održivi korak. Ponekad je dovoljno prošetati po kvartu i pronaći neke komade namještaja koje je netko izbacio iz svog doma. Preuređenjem taj isti namještaj može imati znatno više šarma od onog kupljenog po zadnjoj modi.

Oprezno s bojama

Ako je vašem domu potrebno krečenje, neka ono bude u skladu s prirodom. Birajte boje koje ne štete okolišu, a posebnu pažnu obratite prilikom skladištenja preostale boje. Nikako boju ne izlijevajte u prirodu. Ne trebamo dodatno pojašnjavati zašto.

Napravite prostor za razvrstavanje otpada

Pri podjeli prostora u domu, ako imate dovoljno mjesta odvojite jedno za otpad, odnosno za razvrsatavanje otpada. Na taj način ćete lakše znati gdje se što nalazi, a i neugodni mirisi neće dopirati tako lako do vas. Također, vješalice za platnene vrećice dobro su došle. Preporuča se pri izlazu iz doma. Da vas prisjeti da ih uzmete kada odlazite u kupovinu.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.