šljiva na

Vrijeme je za pekmez od šljiva: Domaću poslasticu možete pripremiti i od malih količina

GREEN_300_listici_sredina

Sezonsko voće

Kuhati pekmez ne znači da morate uzeti velike količine voća i biti za štednjakom satima. Evo kako pripremiti ukusan pekmez od samo kilograma šljiva.

Šljive su pravo blago prirode, a kako je upravo ovih dana njihova berba, zašto ne biste napravili svoj domaći pekmez? Ove sočne voćke ne samo što su izuzetno ukusne već su i nutritivno bogate. Odličan su izvor vlakana koja pomažu u održavanju zdrave probave, kao i vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog sustava. Također, sadrže vitamin K, važan za zdravlje kostiju, i kalij koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Sa svojim prirodnim šećerima i antioksidansima, upravo su šljive savršen izbor za pripremu domaćeg pekmeza koji je ukusan i hranljiv.

Donosimo vam jednostavan recept za domaći pekmez, koji ne morate pripremiti u velikim količinama.

Sastojci
  • 1 kg šljiva
  • 500 g šećera
  • sok od 1 limuna
Priprema

Operite šljive, odstranite koštice i narežite ih na manje komade. Stavite šljive u veliku posudu i dodajte šećer. Pustite da odstoje 30 minuta kako bi šljive pustile sok. Stavite posudu na srednje jaku vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok se smjesa ne zgusne (oko 45-60 minuta). Na kraju, dodajte sok od limuna i kuhajte još 5 minuta.

Da biste provjerili gustoću, stavite malo pekmeza na tanjur i ostavite da se ohladi. Ako se stvrdne, pekmez je gotov. Ako nije, nastavite kuhati još nekoliko minuta. Vrući pekmez prelijte u sterilizirane staklenke, zatvorite ih odmah i okrenite naopako.

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.