Šljive su pravo blago prirode, a kako je upravo ovih dana njihova berba, zašto ne biste napravili svoj domaći pekmez? Ove sočne voćke ne samo što su izuzetno ukusne već su i nutritivno bogate. Odličan su izvor vlakana koja pomažu u održavanju zdrave probave, kao i vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog sustava. Također, sadrže vitamin K, važan za zdravlje kostiju, i kalij koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Sa svojim prirodnim šećerima i antioksidansima, upravo su šljive savršen izbor za pripremu domaćeg pekmeza koji je ukusan i hranljiv.
Donosimo vam jednostavan recept za domaći pekmez, koji ne morate pripremiti u velikim količinama.
Sastojci
- 1 kg šljiva
- 500 g šećera
- sok od 1 limuna
Priprema
Operite šljive, odstranite koštice i narežite ih na manje komade. Stavite šljive u veliku posudu i dodajte šećer. Pustite da odstoje 30 minuta kako bi šljive pustile sok. Stavite posudu na srednje jaku vatru i kuhajte, povremeno miješajući, dok se smjesa ne zgusne (oko 45-60 minuta). Na kraju, dodajte sok od limuna i kuhajte još 5 minuta.
Da biste provjerili gustoću, stavite malo pekmeza na tanjur i ostavite da se ohladi. Ako se stvrdne, pekmez je gotov. Ako nije, nastavite kuhati još nekoliko minuta. Vrući pekmez prelijte u sterilizirane staklenke, zatvorite ih odmah i okrenite naopako.