279692015_156729523497242_8029190782651947639_n

Vrijeme je za istraživanje i upoznavanje grada: Na 14 lokacija u Zagrebu čekaju vas minijaturne instalacije

GREEN_300_listici_sredina

Jeste li ih već uočili?

Mali Zagreb ime je najmanjeg projekta u Zagrebu koji u sebi nosi genijalnu priču. Naime, na 14 lokacija u metropoli možete pronaći seriju minijaturnih instalacija čija je ovogodišnja tema inspirirana obrtima i njihovim radnjama koje su se tijekom povijesti razvijale i mijenjale zajedno s gradom. Instalacije su postavljene sve do 30. rujna.

Drugo izdanje projekta Mali Zagreb je započelo, a sve do kraja rujna imat ćete prilike na čak 14 lokacija u glavnom gradu vidjeti taj isti grad samo u umanjenoj verziji. Naime, serija je to minijaturnih instalacija koje su postavljene na lokacijama u centru Zagreba poput Trga bana Josipa Jelačića, tržnice Dolac, parka Zrinjevac, platoa Gradec, Tkalčićeve ulice i još mnogih drugih koje možete provjeriti ovdje. Ovogodišnja serija radova inspirirana je obrtima i njihovim radnjama koje su se tijekom povijesti razvijale i mijenjale zajedno s gradom. Obrti su se otvarali i zatvarali, nastajali i nestajali, ali uvijek su imali izlog ili sitan detalj po kojemu su bili prepoznatljivi i koji su nam ostali u pamćenju.

Autor projekta je umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz zajedno sa svojim suradnicima (Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob) koji nastavlja priču o Malom Zagrebu prikazujući pažljivo uređene izloge obrtničkih radnji, poput urarske, postolarske i krojačke radnje te dućana i slastičarnica u minijaturnim proporcijama. “U svojim ostalim radovima, prvenstveno dokumentarnim serijalima koje režiram, optimistično motiviram povratak starim obrtima i zanatima. Ovo je bila idealna prilika da ovdje uprizorimo neke od spomenutih putem ovog projekta. Ono što nam možda ponekad fali u našoj blizini, da ovog puta pokažemo u maloj veličini.”, izjavio je autor.

Mali Zagreb idealna je prilika da napravite izlet po glavnom gradu, prisjetite se nekih starih vremena kada ulicama nisu vladale trgovine brze mode i trgovački lanci, već brojne zanatske radnje od kojih možemo mnogo toga naučiti i ponijeti danas u život.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.