CHs_gRtlrmj

Vrijeme je da počnete čitati etikete!

GREEN_300_listici_sredina

Znate li od čega je vaša odjeća?

U prosjeku samo 5% potrošača baci pogled na etiketu tijekom shoppinga. Vrijeme je da se ta brojka poveća.

Već smo polako postali svjesni činjenice da previše plastičnih proizvoda koje koristimo završi u oceanu. Međutim, možda niste svjesni jednog od glavnih izvora tog zagađenja – naša odjeća. Sintetička plastična vlakna su jeftina i izuzetno svestrana, pružajući rastezanje i prozračnost u slobodno vrijeme, te toplinu i čvrstoću u zimskoj odjeći. Poliester, najlon, akril i druga sintetička vlakna, koji su sve oblici plastike, sada čine oko 60% materijala od kojih je izrađena odjeća diljem svijeta. Srećom, danas imamo sve više izbora prilikom kupnje odjeće. Na nama je samo da odlučimo da ne želimo kupovati odjeću napravljenu od plastike i pridonijeti zagađenju, već odabrati održive i prirodne materijale koji su bolji za nas i za planet. Donosimo vam par primjera koje možete pronaći u hrvatskim trgovinama.

Organski pamuk

Pamuk je najrašireniji i najčešće korišten materijal, ali ekološki problem nastaje u procesu proizvodnje. Uobičajeni pamuk je jedan od najžednijih i kemijski najintenzivnijih usjeva za uzgoj. Potrebno je puno vode i pesticida i kao rezultat toga ima negativan utjecaj na planet i ljude koji ga uzgajaju. Zato je organski pamuk održivija alternativa uobičajenom pamuku i njegova proizvodnja je procvjetala u posljednjih nekoliko godina. Cilj mu je smanjiti utjecaj proizvodnje pamuka na okoliš pokušavajući ukloniti štetne pesticide i druge kemikalije iz proizvodnog procesa.

Reciklirani pamuk

Ako želite ići jednu održivu stepenicu više, odaberite reciklirani pamuk. Reciklirani pamuk se izrađuje od postindustrijskog i post-potrošačkog otpada od pamuka. Prema Higg Indeksu održivosti materijala, reciklirani pamuk održivija je alternativa uobičajenom i organskom pamuku. Potencijalno može pomoći u smanjenju potrošnje vode i energije, kao i u održavanju pamučne odjeće izvan odlagališta otpada. Zato se smatra jednim od najodrživijih vlakana na tržištu.

Konoplja

Konoplja je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka čovječanstva koja je izuzetno svestrana te se koristi u proizvodnji tkanine, hrane, kozmetike i građevinskog materijala. Sjajna stvar kod konoplje je što se uzgaja diljem svijeta i zahtijeva vrlo malo vode, bez pesticida i prirodno gnoji tlo u kojem raste – što ga čini mnogo boljim za okoliš od ostalih usjeva. Jedno od najstarijih vlakana na svijetu, konoplja pomaže da vas zimi grije, a ljeti hladi i postaje mekša što je više perete.

Lan

Lan je još jedno prirodno vlakno koje uzgajamo stoljećima. Slično konoplji, potječe od vrlo svestrane kulture: biljke lana. Lan zahtijeva minimalnu količinu vode i pesticida, pa čak i raste u nekvalitetnom tlu. Osim toga, koristi se svaki dio biljke, tako da se ništa ne troši. Lan je jaka biljka, prirodno otporna na moljce i kad se ne obrađuje, potpuno je biorazgradiva. Osim što je dobar za planet, on je lagan i može podnijeti visoke temperature, upija vlagu bez zadržavanja bakterija. Što ne voljeti?

Vuna

Iako nemaju sve farme vune odgovarajuće standarde dobrobiti, a mnoge aktivističke organizacije poput PETA-e tvrde da to nije etično, vuna je održiva tkanina: obnovljiva, trajna i biorazgradiva. Uz to, neki uzgajivači ovaca proizvode vunu tehnikama koje odvajaju ugljik iz atmosfere kako bi smanjili utjecaj na okoliš. Čvrstoća i elastičnost tkanine, otpornost na plamen i vodu, znači da dugo traje, smanjujući potrebu za brzim zamjenama. Ako negdje nađete komad odjeće od reciklirane vune, tim bolje!

Prirodna, održiva tkanina ima prednost biorazgradljivosti i izbjegava korištenje plastike koja ide ruku pod ruku s industrijom fosilnih goriva. Svakako ćete se bolje i osjećati znajući da pranjem ove odjeće ne ispuštate čestice mikroplastike u vodovodni sustav. S ovim na umu, kupujte pametno, čitajte etikete, birajte prirodno ili barem reciklirano te ćete tako doprinijeti zelenijem svijetu.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.