slike_008

Vrbovsko predstavio novu turističku ponudu kanjona Kamačnik

GREEN_300_listici_sredina

Znamo gdje ići ovog proljeća

Kanjon Kamačnik ovog proljeća posjetitelje dočekuje obogaćen novom edukativno-turističkom ponudom koja će ih dodatno educirati i predstaviti im sve prirodno bogatstvo ovog zaštićenog krajobraza u srcu Gorskog kotara.

Grad Vrbovsko, kao jedan od partnera projekta Veze prirode, od rujna 2018. godine proveo je mnogobrojne aktivnosti s ciljem očuvanja i obnove biološke raznolikosti ovog područja, čime je znatno podigao razinu zaštite prirode na području zaštićenog krajobraza Kamačnik, a ujedno obogatio turističku ponudu i važnost Kamačnika za posjetitelje. Grad već nekoliko godina intenzivno ulaže u područje Kamačnika, posebice izgradnjom infrastrukture, a ovaj projekt pružio je dodatnu priliku za nastavak tih ulaganja, posebice u obliku obnove biološke raznolikosti i staništa samog kanjona kao i obogaćenja edukativno-turističke ponude izletišta.

“S ponosom možemo reći kako smo, unatoč izazovnim okolnostima uzrokovanima pandemijom bolesti COVID-19, uspješno proveli sve planirane aktivnosti u sklopu projekta. U aktivnosti s ciljem zaštite okoliša kanjona Kamačnik te obogaćenja njegove edukativno-turističke ponude uložili smo ukupno 1,25 milijuna kuna, od kojih je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U projekt smo ušli vrlo rado, s obzirom na to da nam je omogućio izvrsnu priliku za daljnje poboljšanje zaštite okoliša nama vrlo vrijednog zaštićenog područja Kamačnika, koji postaje sve zanimljiviji posjetiteljima. Projektom smo također otvorili nove prilike za postupnu i trajnu promjenu odnosa društva prema zaštiti i očuvanju prirode te prepoznavanju njezine ključne uloge za dobrobit budućih generacija”, istaknuo je na konferenciji gradonačelnik Grada Vrbovskog, dipl. ing. Dražen Mufić.

Na završnoj konferenciji predstavljena je i nova multimedijska oprema nabavljena u sklopu projekta, a koju čini deset tableta i tri para VR naočala, čime je sama multimedijska staza dodatno obogaćena interaktivnim sadržajem te je postala pristupačnija i posebnim skupinama posjetitelja kao što su osobe s invaliditetom, starije osobe ili djeca. Multimedijski vodič ”Kamačnik” s kvizom i aplikaciju virtualne stvarnosti (VR) za gledanje videa snimljenih u 360 stupnjeva putem VR naočala Oculus Quest, Gradu je isporučio Studio digitalnih medija Zagreb, odnosno tvrtka Novena d.o.o.

“Aplikaciju vodiča ”Kamačnik” instalirali smo na tablet zaslona 10 inča koji posjetitelji mogu preuzeti na ulazu u kanjon Kamačnik. Teme s kvizom dodatno imaju i znak upitnika, a teme sa sadržajem proširene stvarnosti oznaku AR+. Prolazeći označenom stazom uz tok Kamačnika, posjetitelji tako putem multimedijskih sadržaja u aplikaciji vodiča i sadržaja na postavljenim infopločama mogu doći do informacija o ekosustavu, flori i fauni, bioraznolikosti te prirodnim vrijednostima kanjona Kamačnik. Uz vodič, posjetiteljima će biti dostupna i VR aplikacija koja sadržava 12 videa u formatu 360 stupnjeva snimljenih na nekoliko važnih lokacija na području Grada Vrbovskog koje zbog svojih glavnih obilježja i sadržaja imaju značajnu, prepoznatljivu turističku, prirodnu, povijesnu, kulturnu i društvenu vrijednost. Sadržaj VR aplikacije korisnik dohvaća putem naočala za virtualnu stvarnost Oculus Quest, zahvaljujući kojima, dok gleda video od 360 stupnjeva, ima osjećaj kao da se virtualno nalazi na lokaciji snimanja”, kazao je Ervin Šilić, direktor Novene d.o.o.

U sklopu projekta Grad Vrbovsko prošlog je ljeta u suradnji s biolozima proveo čišćenje izvora Kamačnika s ciljem očuvanja i obnove bioraznolikosti za buduće generacije te radi podizanja svijesti o ulozi koju priroda ima za dobrobit ljudi, sprečavanja dugoročnih prirodnih rizika i poboljšanja staništa. Tako je iz izvorišta Kamačnika ukupno izvučeno oko 30 metara trupaca te je poboljšano stanje izvora do 30 m dubine.

PHOTOS BY: Press, Grad Vrbovsko / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.