Čuli smo od puno ljudi da smo malo ludi, a od onih drugih da smo jako hrabri, prisjetila se Iva prvih trenutaka kada su ona i njen suprug Mihovil Pranjić odlučili pokrenuti vlastiti posao. U vremenima najveće neizvjesnosti ovog stoljeća, kada su ljudi masovno ostajali bez posla, zatvarali se u kuće i dane provodili u karanteni, ovaj mladi bračni par pokrenuo je vlastiti posao.
Četrnaesti kat zagrebačkog nebodera tada su zamijenili kućom u srcu Slavonije, podno Papuka, u rodnom Kaptolu, i ondje započeli novo poglavlje, potpuno drugačije od bilo čega očekivanoga. Iva i Mihovil ondje su, naime, potpuno sami, proizveli slavonski džin.
Kao dobro uigran tim, osmislili su piće čija je baza borovica, plod smreke koji dolazi ravno iz slavonskih šuma, a dodaju mu i druge prirodne začine, poput crnog duda, bazge i vinove loze. Svemu poseban okus, pak, daje prirodna izvorska voda s Papuka. Prvo nabavljaju destilat pšenice, zatim maceriraju borovice, a postupak se nastavlja dodavanjem prirodnih začina, njih čak 14!
“Nas dvoje smo zajedno osam godina i zapravo smo od samog početka pričali kako bi bilo lijepo u budućnosti raditi nešto za sebe. Gin je piće koje mi je Miho otkrio na faksu i kada smo počeli isprobavati craft ginove, oduševila sam se okusom, a onda i cijelim tim craft svijetom“, kaže Iva.
Logičan izbor je rakija, mi smo odabrali ovo
Odlučili su se baš za ovo piće jer je potpuno neočekivan za ovo područje. “ Ako se netko vraća u Slavoniju proizvoditi nešto, uglavnom bi logičan izbor bio vino ili rakija. Iako u budućnosti svakako na tržište planiramo plasirati dvije vrste rakije, gin je bio savršen izbor za naš prvi proizvod i stvaranje cijele priče“, rekli su nam.
Iako se pretjerano ne vežu za mjesta u kojima žive, Zagreb su vrlo rado zamijenili za mirniju sredinu u kojoj stanovnike ujutro budi cvrkut ptica, dok ljudi obrađuju svoju zemlju, gdje svatko svakoga zna i podupire, a neboderi su samo dječje igračke.
“Može ljubav prema nekom mjestu biti jaka, ali ako u tom istom mjestu ne možete ostvariti egzistenciju, ipak je razum taj koji treba prevladati. Nama je važno da smo zajedno jer dom je tamo gdje je obitelj, a gdje je obitelj – tamo će i travnjaci, kuće i zidovi biti jednako dobri kao nekada negdje drugdje. Ako ne i bolji“, s osmjehom na licu rekla je Iva.
Sami stvorili priliku
Obitelj i prijatelji bili su im velika podrška od samih početaka, no Iva nam je priznala da njihovim roditeljima nije bilo baš najjasnije da će dati otkaze i samo tako se vratiti u Slavoniju. “Naši roditelji su iz onog vremena kad se posao dragocjeno čuvao pod svaku cijenu i kada nisi baš mogao često mijenjati posao. S druge strane, mislimo da smo mi generacije koje ćemo, ako nam se nešto sustavno negdje ne sviđa, bez velikog osvrtanja krenuti dalje kad se ukaže bolja prilika.“
Oni nisu čekali da se bolja prilika ukaže. Potpuno sami, osmislili su cijelu ideju, pokrenuli posao i sami stvorili svoju priliku. Jedno drugome su uvijek podrška, u svemu što rade. Iako je destilerija za njih bila nešto sasvim novo, vješto su iskoristili znanja od prijašnjih poslova. Tako je Mihovil, kao pravnik, zadužen za birokratski dio i destilaciju, dok je Ivina zadaća marketing i brendiranje.
“Mi volimo reći da smo se zaista našli – kako poslovno, tako i privatno. Kada imate vlastito poduzeće u kojem ste samo vas dvoje zaposlenih, onda ste i direktori, ali i čistači, tako da većinu stvari radimo zajedno, ali ne miješamo se jedno drugom u ove dijelove za koje se ispostavilo da smo u tome dobri“, kaže Iva.
Najveći strah dolazi na kraju
Ipak, nije sve uvijek bilo tako jednostavno. U samim početcima, Iva i Mihovil dodatno su učili, satima sjedili ispred računala, pogleda uprtog u internetske tražilice u potrazi za pravim informacijama koje su im tada bile potrebne.
Razgovarali su s ljudima koji su kroz sve to već prošli, dodatno se educirali i prelazili prepreku po prepreku. Najveći strah, kako su rekli, došao je na samom kraju – hoće li se proizvod svidjeti tržištu i hoće li se prodavati u toj mjeri u kojoj su zamislili.
Priznaju da im je olakotna okolnost bila ta što je Mihovil pravnik pa je s dosta informacija već ranije raspolagao, ali mišljenja su da se sve uvijek najbolje nauči na svojoj koži.
Veseli stroj
“Ako netko ima jako veliku želju za otvaranjem nečega što bi moglo biti održivo i čini mu se da bi moglo biti dobro, onda go with the flow! Gdje ima puno truda, rada, kvalitetnog proizvoda ili usluge, uz dodatno ulaganje u sebe i svoje obrazovanje, proizvodne procese i marketing, uspjeh ne bi trebao izostati“, kaže Iva.
Danas, imaju uspješan brend i nove planove, a posebno ih veseli i to što će uskoro morati nekoga zaposliti. U veselom stroju, kako u šali kažu, miješat će se uskoro neka nova pića, a ovi će Slavonci uskoro proizvesti i svoj prvi whiskey!
Uz podršku obitelji, ali sami u svojoj ideji, još od fakultetskih dana, Iva i Mihovil primjer su da se uspjeh nalazi samo ondje gdje si voljan zasukati rukave i raditi na ostvarenju svojih želja. Neovisno o tome je li riječ o velikom gradu ili malenom mjestu, snovi su svugdje jednako veliki.