karen-maes-9bnJPZdU_pU-unsplash

Vraćanje tradiciji: Je li glina građevinski materijal budućnosti?

GREEN_300_listici_sredina

Održivo i lako dostupno

Građevinska industrija već godinama traga za održivim i lako dostupnim materijalima koji će biti što više odgovorni prema okolišu. Na nedavno održanom kongresu arhitekata jedna je njemačka arhitektica predložila glinu kao građevinski materijal budućnosti.

Posljednjih nekoliko godina građevinska industrija traga za materijalima koji bi bili što održiviji i koji bi bili što više u skladu s prirodom. Vraćanje tradiciji i nekoj davnoj prošlosti, tako bismo otprilike mogli nazvati pokušaje, odnosno projekte arhitekata i građevinaca koji su počeli graditi razna zdanja od prirodnih materijala među kojima je drvo, a sada bi to mogla postati i glina. Građevinska industrija teško je optuživana da zagađuje zemlju i iskorištava prirodne resurse. Nadalje, kriza uzrokovana pandemijom poharala je ravnotežu potražnje i ponude za građevinsku industriju, a da ne pričamo o tome koliko su porasle cijene građevinskog materijala u našoj zemlji čiji je pak uzrok potres, odnosno potresi.

Njemačka arhitektica Anna Heringer, predložila je održivu alternativu građevinskog materijala na 27. Svjetskom kongresu arhitekata, održanom ove godine u Rio de Janeiru, a riječ je o glini kao potencijalnom novo-starom materijalu. “Moramo se mnogo više usredotočiti na lokalne resurse. Otpornost je najveća kada niste ovisni o vanjskim tržištima. Posvuda imamo fantastičan građevinski materijal, a to je upravo glina”, izjavila je arhitektica. Heringer je ranije radila s tim građevinskim materijalom, a njezin je projekt Anandaloy u Bangladešu osvojio  nagradu Obel 2020, međunarodnu nagradu za arhitektonska postignuća. U svom intervjuu koji je dala za strane medije, Anna Heringer je rekla da je glina odlična alternativa betonu jer beton nanosi trajnu štetu okolišu. Također se usredotočuje i na dostupnost gline budući da je ona kako kaže, dostupna svugdje i svuda se može preraditi.

Međutim, trebat će daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo jesu li glinene zgrade dovoljno čvrste i sigurne u odnosu na one betonske, također, glinene konstrukcije zasada su skuplje, no svakako daleko održivije i ugljično neutralnije od bilo kakvog betona. Zdanja od gline koja bi potencijalno mogla biti naša budućnost nisu ništa novo u povijesti graditeljstva, dapače, kuće poznatije kao cob kuće izgrađene su od mješavine gline, vode, slame i običnog pijeska, ova metoda gradnje postoji stoljećima u sjevernoj Europi i dijelovima Azije, Afrike i Amerike. Njihova je trajnost dokazana jer se u nekim kućama koje su izgrađene prije 600 godina i danas živi. Postala je popularna kao jeftina, jednostavna i dugotrajna struktura čak i u oštroj klimi.

PHOTOS BY: Unsplash, anna-heringer.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.