michael-8IkFa3OtFmo-unsplash

Vraćanje prirodi: Ova biljka drevnih civilizacija mogla bi postati medicinsko otkriće

GREEN_300_listici_sredina

Moć biljnog svijeta

Prema najnovijim istraživanjima, biljka iz Australije mogla bi postati rješenje u liječenju smrtonosnih bolesti.

Travarstvo postoji gotovo koliko i čovječanstvo. U prošlosti, bez moderne medicine, mnoge su se zajednice oslanjale na ljekovita svojstva biljaka u medicinske svrhe. Nova studija pokazuje da su listovi starog grma iz Australije, koji se nekada koristio kao lijek, učinkovit protiv raka. Izvorno su litove koristili Aboridžini još prije tisuću godina, a smola biljke je prethodno pretvorena u pastu i korištena u ceremonijama pušenja zbog svojih ljekovitih sposobnosti. Čudesni ekstrakt biljke Eremophila galeata pomaže spriječavati obrambene stanice raka te da se odbace tretmani kao što je kemoterapija, fenomen znanstveno poznat kao efluks pumpa.

Postavlja se pitanje zar već ne postoji lijek za efluks pumpu? Zapravo postoji, ali otpornost na lijekove i nuspojave dvije su glavne stvari koje treba stalno rješavati u medicinskoj industriji. Prema znanstvenicima, ono što Eremophila galeatu čini klinički važnom jesu njeni bogati izvori flavonoida, biljnog spoja koji pomaže spriječiti transporter proteina da istiskuje lijek iz stanice raka. Iako E. galeata nije jedina vrsta Eremophila koja sadrži flavonoide, neke druge vrste iz ove porodice također imaju antidijabetičke, antivirusne, antibakterijske i protuupalne sposobnosti. Nakon testiranja E. galeata, tim je primijetio da smola biljke zapravo povećava učinke kemoterapije na stanice raka debelog crijeva.”Zanimljivo je da bakterije otporne na antibiotike, na primjer, proizvode velike količine gotovo identičnih efluksnih pumpi, što ih čini izuzetno dobrim u ispumpavanju antibiotika iz stanice”, rekla je botaničarka Malene Petersen sa Sveučilišta u Kopenhagenu. Dok se moderna medicina koju danas poznajemo ubrzano razvijala posljednja tri stoljeća, medicinske prakse drevnih civilizacija i dalje nastavljaju biti svjetla točka kao moguća rješenja glavnih terminalnih bolesti u 21. stoljeću.

PHOTOS BY: Unsplash, Wikipedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.